Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sanayicileri, OSB’nin doğalgaz süreciyle ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.
Açıklama Yaptılar
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizler Kırıkkale OSB sanayicileri olarak Bölgemiz için hem maliyet olarak ucuz, hem temiz enerji kaynağı olduğu için doğal gazı bölgemize getirip sanayicilerimizin hizmetine sunmak istedik. Yaklaşık iki yıldır gerek Sanayi Bakanlığı, gerek Enerji Bakanlığı, gerekse Botaş ve Kırgaz nezdinde birçok görüşmeler yaptık. Ancak bir netice alamadık. Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray illerinin bölgesel kalkınmasını desteklemek amacıyla kurulmuş olan Ahiler Kalkınma Ajansı Proje kabulüne başladığını öğrenince Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek programı çerçevesinde Organize Sanayi Bölgemiz için doğalgaz iç dağıtım projesi hazırlayıp, kalkınma ajansına müracaat etmeyi düşündük. Bu bağlamda profesyonel bir firmaya projemizi hazırlattık.”
Projeyi Anlattılar
“Projemizle ilgili olarak basında bir süredir muhtelif haberler ve Sanayi Ve Ticaret Odası Başkanının basın toplantısı yer aldı. Bunun üzerine bizler OSB sanayicileri olarak bu konuda Kırıkkale kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına, bu açıklamayı yapmayı uygun bulduk. Projemiz hem bölgesel kalkınmaya ve istihdama, hem de ulusal ekonomiye katkı yönünden değerlendirildiğinde özellikli bir projedir, zira 70 tane sanayicinin ihtiyacını karşılayacak projedir.”
Proje Süreci
1. Aşama; Belirlenen usullere uygun olarak hazırlanan ve ajansa sunulan her proje ajansın uzmanları tarafından idari ve uygunluk kontrolü yönünden incelenir. Kriterlerden herhangi birini karşılamayan projeler bu aşamada elenir.
2. Aşama; İlk incelemeden geçen projeler alanında en az 5 Yıllık proje değerlendirme tecrübesine sahip uzmanlardan oluşan iki bağımsız proje değerlendiricileri tarafından incelenir.
3. Aşama; Her ilden seçilen 5 kişilik değerlendirme komitesinin değerlendirmesi neticesinde hatalı olan projeler elenir, başarılı projeler genel sekretere sunulur.
4. Aşama; Başarılı projeler Genel Sekreter tarafından bütçe kısıtlığı, çağrı öncelik alanları gibi hususlar göz önünde bulundurularak değerlendirilmeye tabi tutulur. Bu aşamadan sonra başarılı bulunan projeler Yönetim Kurulunun onayına sunulur. Yönetim Kurulu onay aşamasına gelmiş bir proje için ‘‘Acemice hazırlanmış bir proje’’, ifadesini kullanmak eğer bilgisizlik değilse ya acemiliktir yada art niyettir. Projemizin toplam tutarı 1.439,339,39 TL olup, hibe talep miktarımız 500.000,00 TL’dir. Kalkınma Ajansı Şubat ayı başında Bölgemize gönderdiği yazıda, 294.000,00 TL’nin onaylanmasına yönelik teklifte bulunmuş; Bölge Müdürlüğümüzce 08.02.2011 tarihinde Kalkınma Ajansına kesinlikle hibe, tutarında kısıntıya gidilmemesi yönünde talep ve itirazda bulunulmuştur. Yani Sayın Sanayi Ticaret Odası Başkanının söylediği gibi, talebimiz 294.000,00 TL değil 500.000,00 TL dir. Bu açıkça gerçekleri çarpıtmaktır.
İllerin Durumu
Kalkınma Ajansından onay alan projelerin, illere göre dağılımı, Sayın Sanayi Ve Ticaret Odası Başkanı’nın dediği gibi Kırıkkale 5, Kırşehir 4, Nevşehir 8, Niğde 5, Aksaray 4 değil, Kırıkkale 4 proje, Kırşehir 10 proje, Nevşehir 11 proje, Niğde 9 proje, Aksaray 8 projedir.