Keskin'in Adını Duyurdu

Keskin

Nuri Bilge Ceylan'ın Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde çektiği film, Kırıkkale ve Keskin'i gündeme taşıdı. Herkes Kırıkkale ve Keskin'den bahsediyor.

Bir Zamanlar Anadolu

Cannes Festivali’nin ikincilik ödülü olan Jüri Büyük Ödülü’nü ikinci kez kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye’ye ulaşması kimseyi şaşırtmayacak. Ceylan, insan ilişkilerini işlemedeki becerisini sergilediği. “Bir Zamanlar Anadolu’da” kariyerinin en çok diyaloglu filmi. Ödülü paylaştığı “Bisikletli Çocuk”, sevginin önemini vurgulayan insancıl mesajıyla, Dardanne Kardeşlerin en iyimser filmi. Felsefi ve dini konulara ağırlık veren, Altın Palmiye’nin galibi “Hayat Ağacı”, görkemli görselliği ve Terrence Malick’in büyüleyici sinema diliyle öne çıkan bir film.

Anadolu Bozkırında Gezi

Cannes’da ikincilik ödülü olan Jüri Büyük Ödülü’nü iki kez kazanan Nuri Bilge Ceylan için sonraki durağın Altın Palmiye olacağı kuvvetle muhtemel. Ceylan “tutkuyla sevdiği, güzel ve yalnız ülkesine” sanatıyla hizmet etmeyi sürdürüyor. Nuri Bilge Ceylan, festivalin en uzun filmi olan “Bir Zamanlar Anadolu’da” ile bizleri, Anadolu bozkırlarının kalbine bir günlük bir geziye götürüyor. Dağlar tarafından çevrilmiş ıssız volkanik topraklarda, gece karanlığında başlayan bu gezi, ertesi gün Kırıkkale’nin Keskin ilçesinin devlet hastanesinin otopsi masasında noktalanıyor.

Fikir Babası

Projenin fikir babası, doktorluğu sırasında  o yörede yedi yılını geçirmiş Erdal Kesal. Senaryo yazılımına Kesal’a, “Üç Maymun”da olduğu gibi, yönetmen Ceylan ve eşi Ebru Ceylan destek vermişler. Yörenin insanlarını çok iyi tanıyan Kesal, bir cinayeti soruşturan bir savcı ve bir emniyet müdürünün, doktor ve zanlı ile birlikte geçirdikleri zorlu bir günün öyküsünü senaryoya taşımış. Fonunda bir bozkırın sonsuz karanlığı içinde anlamlı bir dekorda, üç arabalık konvoy, zanlıdan cesedi gömdüğü yeri göstermesini beklerler.