Toplumların temel ihtiyaçlarından birisi de insanların sanata ilgisini artıracak, sanatçısını değerli kılacak kişi ve gruplardır.
Kırıkkale’de henüz 23 yaşında, resim sanatına ve ressamlara ilgi uyandıran, şehrimizin Dünyaca ünlü bir ressamını gündeme taşıyan, onun adıyla bir sanat kulübü kurulmasında öncülük eden genç bir adam…
Nazmi ÇAYKARA’dan Söz Ediyorum!
2007 yılında birkaç arkadaşıyla birlikte kurdukları Rahmi PEHLİVANLI sanat kulübüne Kırıkkale Belediye Başkanının desteğiyle, Celal Bayar Parkının otantik bir köşesinde, yaklaşık 50 metre kare üzerine kurulu, oldukça mütevazi ahşap bir bina kazandırmışlar.
Kralların Ressamı olarak bilinen, Dünya’nın tanıdığı ressam Rahmi PEHLİVANLI’nın resimlerini burada sergiliyorlar…
“Kırıkkale’mizin böyle bir değeri var. Ve biz bu ressamımızı, sanat adamımızı yeterince tanıtamadığımız gibi, yeterince de tanımıyoruz” diye haklı olarak sitem ediyor!
Heykel ve resim sanatı üzerine eğitim alan Nazmi Çaykara; bu zamana kadar çoğunluğu ressam olmak üzere 147 sanat adamını Sanat kulübü adına Kırıkkale’ye davet ettiklerini ve bu yolla hem merhum ressamımız Rahmi PEHLİVANLI’yı, hem de Kırıkkale’mizin tanıtımına katı sağladıklarını söylüyor… Ancak Kırıkkale’nin siyasetçilerinden ve bürokrasisinden yeterli desteği göremediklerini de sözlerine ilâve ediyor!
Celal Bayar parkına resim çalışması yapmak için gelen, ülkemizin iki değerli ressamını, Teymur AĞALIOĞLU ve Çoban Ressam lakaplı Süleyman ŞAHİN’İ güneşli bir havada, Kızıl Irmağın kenarında, söğüt dalları arasında tuvale fırça sallarken buluyoruz…
Kendileriyle sohbet etmek istediğimizi söyleyince, bitmek üzere olan resmine son fırça darbelerini atan Çoban Ressam, topluyor malzemelerini özenle… Henüz yaptığı Resmini çerçevelerken isteğimize “bizim için şereftir” diyerek tevazuyla karşılık veriyor.
Sorduğum sorulara çoğunlukla Çoban ressam cevap verirken, Teymur Ağalıoğlu’da konuşmaları zaman zaman baş işaretiyle onaylayarak katılıyor sohbete…
Sizi Kırıkkale’ye Özellikle Celal Bayar Parkına Çeken Nedir?
Kırıkkale’ye 3 üncü defa geliyorum. Kırıkkale’nin doğal yapısını çok beğeniyorum. Biz doğa ressamıyız. Özellikle Celal Bayar parkı ressamlar için Dünyanın en güzel akademisi. Burada ki söğütler çok özel, başka hiçbir yerde böyle bir ortam görmedim.
Ayrıca ışık ve gölge muhteşem.
Burada bir doğa ressamının ihtiyaç duyacağı her şey mevcut.
Burayı Nasıl Keşfettiniz?
Nazmi Bey kardeşim atölye atölye gezip ressamları davet ediyor. Onun bu gayreti beni de heyecanlandırıyor. 3 yıl önce de beni Rahmi Pehlivanlı sanat kulübü adına davet ettiler.
Merhum Rahmi beyi ben yakından tanırdım. Kendisi çok iyi bir ressamdı. Beni çok severdi. Kendisine de yardımcı olurdum. Onun adına açılmış bir sanat kulübünden davet alınca hemen geldim. Ve bu muhteşem güzelliği gördüm.
Artık her yıl geliyorum.
Her geldiğim de birçok ressam arkadaşımın buraya ilgisinin arttığını görüyorum. Bu beni çok mutlu ediyor…
Ressam Olarak Sizin Tarzınız Hangisidir?
Biz daha çok doğa resimleri yapıyoruz. Ancak aynı zamanda bizler Empresyonist ressamız, yani izlenimci! Gördüğümüzden çok hissettiğimizi tuvalimize yansıtırız. Mesela tarlada çalışan işçileri görürüz ancak biz o işçilerin o an ki ruh hallerini, duygularını yansıtırız tuvalimize, çünkü biz onların yaşadıklarını hissederiz.
Sonradan Ressam Olunur Mu? Yoksa Ressam Doğulur Mu?
Herkes resim yapabilir, ancak önemli olan yaptığınız resimlere hissiyatınızı, duygularınızı katabilmenizdir. Bu da biraz yaratılıştan gelen yetenekle oluyor.
Ressam olabilmek, yani kendinize özgü bir tarzınızın, resim karakterinizin oluşması da ortalama 30 yıllık bir emek istiyor.
Kaç Yıldır Resim Yapıyorsunuz?
Bu yıl 50 nci sanat yılımı kutladık.
Kırıkkale’nin Sanata Ve Özellikle Resime Olan İlgisini Nasıl Buluyorsunuz?
Gençleri çok ilgili buluyoruz. Ancak gittiğimiz kurumlarda resim göremedim. Mesela Belediye, Valilik, okullar gibi bir takım kurumlarda ressamlarımızın Kırıkkale’ye dair resimlerinin olması, dışarıdan gelen ziyaretçiler için çok anlamlı olur diye düşünüyorum.
Vaktiyle Hikmet Onat, İbrahim Çallı gibi ressamlarımız Kırıkkale’nin 50-60 yıl öncesine ait resimlerini yapmış olsalardı ve bu gün bazı kurumlarımızın duvarlarında asılı olsaydı bence bu çok ilgi uyandırırdı. Ve çok anlamlı olurdu.
Sanat eserleri bu günü geleceğe taşır.
Rahmi Pehlivanlı Adına Her Yıl Düzenli Olarak Festival Düzenlenmesi Fikrine Nasıl Bakıyorsunuz?
Böyle bir etkinlik çok güzel olur. Bu park böyle bir etkinlik için mükemmel bir yer. Ayrıca artık Dünya’da toplumlar kendilerini bu tür etkinliklerle tanıtıyorlar ve bu şekilde ciddi ekonomik gelir sağlıyorlar. Türkiye’de de festivaller çok yaygınlaştı. Küçücük beldeler de bile festival yapılıyor.
Vermek İstediğiniz Mesajlarınız Var Mı?
Kırıkkale’nin doğal güzelliği ve özellikle Celal Bayar Parkı mükemmel bir yer. Buranın kıymeti bilinmeli ve daha değerli hale getirilmeli. Sanat adamlarının burayı tanıması sağlanmalı. Mesela biz 6 yıldır 27 Şubat Dünya Ressamlar Günü etkinliği yapıyoruz. Gelecek yıl 7 incisini Celal Bayar Parkında yapmaktan şeref duyarız.
Ayrıca talep edilmesi halinde, Kırıkkale’ye yönelik belgesel çalışabiliriz. Yani, Kırıkkale’nin tamamını içine alacak büyüklükte resmini yapabiliriz.
Bize göre de Kırıkkale için böyle bir çalışmanın çok yerinde olacağını belirterek ressamlarımıza çok teşekkür ediyoruz.
Çoban Ressam Süleyman ŞAHİN hakkında ayrıntılı bilgiye aşağıda ki web adresinden ulaşabilirsiniz.
http://www.cobanressam.com
YAZAR:İSMAİL ANDİÇ
FOTO MUHABİRİ:HAMDİ GÜLEÇ