Tarih: 07.07.2011 11:57

Nohutta Hastalık Riski Var!

Facebook Twitter Linked-in

Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, Kırıkkale`de aşırı yağışların nohuttaki tuz oranını yüzde 50 oranında azalttığını, bunun üründe hastalığa yol açtığını söyledi.

Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, Kırıkkale`de aşırı yağışların nohuttaki tuz oranını yüzde 50 oranında azalttığını, bunun üründe hastalığa yol açtığını söyledi. Harun Sümer, Mayıs ve Haziran ayında Kırıkkale`ye çok yağış düşmesi ve nisbi nem oranının çok fazla olması sebebiyle nohutta antropoz hastalığı riskinin arttığını açıkladı. Sümer, "Bir kısım çiftçimiz nohudunu kurtarabildi diyebiliriz ancak, yüzde 50 oranındaki tuz kaybı bizi düşündürüyor. " dedi. 

Hastalığa neden olan fongusun, konukçu bitkinin gövde, dal ve tohum kapsüllerinde eşeysiz üremeyoluyla piknit ve pikniospor denilen 2-3 milimetre çapında yuvarlak veya uzunumsu kahverengi lekeler oluşturduğunu ifade eden Sümer, "Çiftçilerin "Bulut çaldı" adıyla adlandırdıkları bu hastalık, sap ve dallarda lekeli yerlerden kısa zamanda kırılmalar meydana getirerek bitkileri kurutur. " diye konuştu. Açıklamasına devam eden Sümer, şunları söyledi: 

"Bu fonguslar tohum kapsülleri üzerinde iç içe dairesel lekeler meydana getirir. Bu lekelerin yüzeyinde toplu iğne başı iriliğinde siyah renkte fungusun piknitleri görülür. Yapraklarda ise yine dairesel olan lekelerin çevresi sarı renk almaktadır. Hastalığın tarlada zararı, ilk defa primer enfeksiyon kaynaklarından başladığı için kurumalar da tarla yüzeyinde ocaklar halinde başlar ve tarlada yer yer kurumalar nedeni ile boşluklar meydana getirmektedir. Kullanılan tohum, hastalık etmeni fungus ile enfekteli ise veya bir yıl önce hastalığın zararı görülen tarlaya üst üste ekim yapılmış ise hastalığın önemli derecede ürün kaybına sebep olacağı bilinmelidir. "




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —