Anahtar Kelimeler:

Harun Sümer'den Uyarı

Harun Sümer

Sümer, anız yakma geleneğinin Kırıkkale`de bir hayli yaygın olduğunu belirterek, "Anız yakmanın zararları, yararlarından çok daha fazladır ve telafi etmek oldukça zordur. Anız yakan geleceğini yakar" dedi.

Anız Yakmayın

Çiftçilerin hububat hasadı sonrası hemen başka bir ürün ekebilmek veya ertesi ilkbaharda toprak işlemeyi kolaylaştırmak, anız saplarının mibzerin ekici ayaklarını tıkamasını önlemek, anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız bir şekilde yok edilmesini sağlamak gibi gerekçelerle anız yaktığını belirten Sümer, anız yakmanın en önemli zararının toprakta mutlak gerekli olan organik maddeyi ve faydalı mikroorganizmaları yok etmesi olduğunu söyledi.

Önemli Bir Konu

Anız yakıldığında toprak yüzeyinde bulunan pek çok yararlı mikroorganizma ile birlikte doğanın dengesinin bir parçası olan pek çok canlının da yok olduğunu belirten Sümer, "Anız yakıldığında doğanın yararlı-zararlı dengesi bozulmakta dolayısı ile yeni zararlılar çoğalmakta ve zararı hemen anlaşılamayan ama ileriki yıllarda telafisi mümkün olmayan zararlar meydana gelmektedir.

Verim Yok Olur

Anız yakmanın ilk yıllarında sanki yararlı imiş gibi bir görüntü oluşmasının sebebi zararlarının ilk yıllarda açıkça görülememesinden kaynaklanır. Oysa sonraki yıllarda çiftçi nedenini anlayamadığı verim kayıplarıyla karşılaşacaktır" diye konuştu. Haber Merkezi



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu