Tarih: 11.10.2011 03:10
"Geniz Eti, Çocuklarda Başarıyı Etkiliyor"
Üniversitesi`ne bağlı Süleyman Demirel Tıp Fakültesi Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Mustafa Kazkayası, geniz Eti olan çocuklarda, tıkayıcı uyku apnesi, horlama, burun tıkanıklığı, dikkat dağınıklığı ve buna bağlı ders başarısında azalma, huzursuzluk ve asabiyet problemi görülebildiğini açıkladı.Prof.Dr.Kazkayası, geniz etinin tıkayıcı özelliğinin yanı sıra, bu bölgeye yerleşen mikropların hızla çoğalması nedeniyle üst ve alt solunum yollarında tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olduğunu belirtti.
Geniz etinin çok büyüdüğünde genizi kapatarak, tıkayıcı uyku apnesi denilen uykuda solunumun duraklamasına kadar varan ciddi sorunlar oluşturduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Kazkayası, şöyle dedi:
"Geniz Eti olan çocuklarda tıkayıcı uyku apnesi, üst solunum yolu direnç sendromu, horlama, burun tıkanıklığı, dikkat dağınıklığı ve buna bağlı ders başarısında azalma, huzursuzluk ve asabiyet, gece altına işeme, işitmede azalma, anormal yüz ve diş gelişimi, büyüme geriliği, sinüzit, bademcik ve akciğer iltihabı gibi problemlerle karşılaşılır. Kliniğe müracaat eden çocuk hastaların endoskopik muayenesinde dokunun anormal görünümü ile tanı konur. Dokunun özelliği de gözlenir ve bunun tümör, enfeksiyon, kist ve benzeri lezyonlardan ayırıcı tanısı yapılır. 1 yaşından itibaren bunun ameliyatı yapılabilir, ancak mecbur kalınmadıkça çocuğun anesteziyi daha rahat tolere edebileceği 3 yaş sınırına dikkat edilmeli."
Geniz Eti sorunun uzun sürmesi halinde çocukların yüz ifadelerinde de değişiklik olabileceğini dile getiren Prof.Dr. Mustafa Kazkayası, şöyle konuştu:
"Üst solunum yolları, nefes alma esnasında sürekli mikroorganizmalarla temas halindedir. Geniz bölgesinde mukoza altında, burundan gelen mikroplarla mücadele eden çok sayıda lenfoid oluşumlar mevcuttur. Pasif sigara içiciliği, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma neticesinde geniz Eti giderek büyür ve 4-7 yaş civarında maksimum büyüklüğe erişir. Bu yaştan sonra genellikle küçülür. Özellikle çocuk yuvası gibi çocukların sürekli birbirlerini enfekte ettikleri ortamlarda geniz Eti sorununun görülme sıklığı daha da artar. Sorunun uzun sürmesi durumunda uzun ve ince yüz yapısı, yüksek damak, üst çenenin öne doğru büyümesi, ağzın sürekli açık olması hali, bozuk dişler ve göz altlarında çöküklük gibi tipik bir yüz ifadesi ortaya çıkmaktadır."
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —