Keskin İlçesi Belediye Başkanı AK Parti`li Bayram Sakallı, ilçenin 1878 rakımlı piknik ve mesire alanında bulunan hayvanat bahçesinde yeterlik bakım alamadıkları için içler acısı durumda kalan hayvanları, isteyen birime hibe edebileceklerini söyledi.
Sakallı, hayvanlara belediyenin imkanları ölçüsünde bakmaya çalıştıklarını, ancak ekonomik sıkıntı nedeniyle zor durumda kaldığını söyledi.
Rakımı yüksek olan piknik alanına 2001 yılında dönemin belediye başkanı tarafından bazı hayvanlar konulduğunu, ancak yeterli fiziki ortam ve teknik eleman sağlanamadığı için buranın tescilli hayvanat bahçesi olmadığını söyledi. Kendisinin 2009`un Mart ayında göreve geldiğini belirten Başkan Sakallı, nüfusun sürekli azaldığını, İller Bankası`ndan gelen paranın da düştüğünü belirtirken, imkanları ölçüsünde hayvanlara bakmaya çalıştıklarını söyledi.
Belediyede bir dönem 195 personel çalıştığını, bu sayıyı 80`e düşürdüğünü belirten Başkan Sakallı, burada bulunan hayvanların aylık 8-10 bin liralık masrafını karşılamakta zorlandığını söyledi. Başkan Sakallı, "Biz geldiğimizde hayvanlar çok bakımsızdı. Maddi imkansızlıklara rağmen bakmaya çalışıyoruz. Ancak siyasi nedenlerle kamuoyunda bizi zor duruma düşürmek için burası gündeme getiriliyor. 30 yaşın üzerende olan ve tedavisi mümkün olmadığı belirtilen ayıyı Bursa`ya göndereceğiz" dedi.
Meclis`ten Karar Çıkardık
Hayvanların gönderilmesi için Belediye Meclisi`nden karar çıkardıklarını da hatırlatan Başkan Bayram Sakallı, "Bizim muhatabımız Çevre ve Orman il Müdürlüğü. Hayvanların adedini belirtip, gerekli yerlere gönderilmesini istedim. Neresi uygun görülürse, bakanlık kanalı ile yapılacak. İsteyen birime hibe edebiliriz. Tepki gösterenlere sesleniyorum; Hayvanlar için yapacağınız yardım, ilgili yerlere müracaat ederek, `Buraya gönderin` olsun, biz de hemen gönderelim. Meclis`ten ittifakla gönderme kararı aldık" dedi.
Belediye Borç Batağında
Belediyeyi 33 milyon borçla devraldığını belirten Başkan Sakallı, "Personel sayımı düşürdüm. Personelimin maaşını sadece 3-4 aydır ödeyebiliyorum. Geriye dönük çalışanıma borcum var. Durumumuz ortada. Esnaftan yem, buğday, et-ekmek topluyoruz, parasını ödeyemiyoruz. Hayvanlar için 2010 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı`na gidip durumu izah ettim" dedi.
1 deve, 4 Ankara keçisi, 4 Ceylan, 5 Kamerun koyunu, 2 deve kuşu, 1 ayı, 4 Ankara kedisi, 15 posta güvercini, Bango tipi 10 güvercin, 1 Sülün, 3 tavus kuşunun bakımını 11 yıldır tek başına yaptığını söyleyen bakıcı Ergün Birgül ise isyan noktasında. Her türlü zorluklara ve çaresizliğe rağmen bakımını yaptığı hayvanlar için kendisine ödül verilmesi gerektiğini belirten bakıcı Birgül, "İlçede gezemez duruma geldim. Hayvanları oraya kendim kapatmadım. Burada benim suçum ne? Başkanın elinde personel yok, yukarıdan ödenek gelmiyor. Belediyenin borcu var. Yetişemiyor. Ben hayvan bakıcısıyım sonuçta. Bu şartlara göre hayvanları ayakta tutmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Belediye mezbahanesinden et ve kemik parçaları ile toplanan ekmek kırıntılarını her gün hayvanlara vererek karınlarını doyurmaya çalıştığını belirten Birgül, "Elimden geldiği kadar hayvanlara yardımcı oluyorum" dedi.