Anahtar Kelimeler:

TOPLU SÖZLEŞMESİZ SENDİKA OLMAZ

TOPLU SÖZLEŞMESİZ SENDİKA OLMAZ

KESK Kırıkkale Şubeler Platformu yine meydana indi. 4 Ekim’de yapılan 4688 sayılı yasadaki değişiklik ile ilgili basın açıklaması yapan KESK Kırıkkale Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yüksel Şahin, “Toplu sözleşmesiz sendika olmaz” dedi.

 

 

MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
Eğitim Sen Kırıkkale Şubesi önünde toplanan KESK üyeleri, Hüseyin Kahya Parkına kadar meşaleli yürüyüş yaptılar. Sloganlar eşliğinde gerçekleşen yürüyüşte polis önlem aldı. Basın açıklamasına bazı Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri de destek verdi. Yasa değişkiliği ile ilgili hükümetin konfederasyonlar ile yaptığı toplantıların sona erdiğini hatırlatan Şahin “Bu süreçte KESK, emekçilerin hak ve çıkarlarını her platformda savunma, kamu emekçilerinin talep ve beklentilerini ifade etme sorumluluğuyla yapılan tüm toplantılara katılarak yasanın özüne ilişkin görüş ve önerilerini iletmiştir. Örgütlenme özgürlüğünü ciddi biçimde kısıtlayan 4688 sayılı yasanın anti demokratik yapısını değiştirmek için hemen her maddeye ilişkin önerilerde bulundu. Ancak üzülerek gördük kî, Hükümetin temel konularda hakları genişleten bir tavrı olmamıştır” dedi.

 

BASKIYA MARUZ KALIYORLAR
Şahin, açıklamasını şu şekilde devam ettirdi:"Uzlaştık" denilen 24 madde işin esası değildir. Ancak bu konuların bile anlam bulabilmesi, özgür toplu sözleşme ve grev hakkımızın yasal güvence altına alınması ile mümkündür. Her konfederasyonun kendi üyesi adına toplu sözleşme yapamadığı, grev hakkının engellendiği ya da konfederasyonlardan sadece birine imza yetkisi tanındığı bir sistemde toplu sözleşmenin bir yıl ya da iki yıl için yapılamasının bir anlamı var mıdır? Sendikal yapılanmaları bitirmeyi hedefleyen bir toplu sözleşme sistemi getirdikten sonra, sendika yöneticilerine sözde kimi güvenceler getirildiği iddia edilse bile bir anlamı olacak mıdır? Nitekim şu anda KESK`e bağlı sendikaların yöneticisi ve üyesi 20 arkadaşımız tutukludur, yüzlercesi hakkında dava açılmıştır, sürgün edilmektedirler, baskıya maruz kalmaktadırlar”

İKNA EDEMEZSİNİZ
“Grev hakkım engelledikten sonra toplu görüşmelerin adını toplu sözleşme olarak değiştirseniz de bir avuç yandaş dışında kimi ikna edebilirsiniz! Hükümet özellikle grev konusunu hiç ağzına almayarak toplu sözleşmenin içini boşaltan bir eğilim içinde iken, ne yazık ki, bir konfederasyon da "sayı çoğunluğu bendedir, tek başıma oturup tek başıma imza atmak" istiyorum diyerek Hükümetin gerçek niyetini saklamasına hizmet etmektedir. Yine kamu emekçilerinin grev hakkı için mücadele etmek yerine sendika yöneticilerine kimi imtiyazlar istemek ahlaki değildir ve kamu emekçilerinin mücadele tarihine kara bir leke olarak girecektir”

BU YAKLAŞIM DOĞRU DEĞİL
“Konfederasyonumuza bağlı TÜM BEL-SEN Sendikası 1993 yılında Gaziantep Belediyesi ile yerel yönetimlerde çalışan kamu emekçileri adına ülkemizde ilk toplu sözleşmeyi yapan sendikadır. Hatırlanacağı gibi konu AİHM Büyük Dairesi`ne kadar gitmiş ve buradan kamu görevlilerinin TİS ve grev hakkına vurgu yapılarak lehimize karar çıkmıştır. Sendikamız TÜM BEL-SEN, şu ana kadar 500`e yakın belediye ile toplu sözleşme yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Bu sürecin gerisine düşecek bir çalışmanın içinde olmayacağımız gibi Hükümetin de bu gerçeği gören bir noktadan hareket etmesi gerektiğini belirtiyoruz. Üçlü Danışma Kurulu toplantıları sonucunda tüm çabamıza rağmen grev, toplu sözleşmenin kapsamı ve düzeyi, tarafları, yetki, itiraz ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun nihai karar organı haline getirilerek grevi zımnen yasaklı hale getiren niteliği gibi temel konularda bir uzlaşma sağlanamamıştır. Dolayısıyla "24 maddede anlaştık, geriye 3-4 madde kaldı" gibi sorunu hafifletmeye çalışan bir yaklaşım doğru değildir. Asıl konular olduğu gibi duruyor. Sürekli söylüyoruz, bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz; Grevsiz Toplu Sözleşme, Toplu Sözleşmesiz Sendika Olmaz!”



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu