Tarih: 03.04.2018 15:34

Bağlamayla Dombrayı kavuşturduk

Facebook Twitter Linked-in

Müzik kongresi yapıldı

Kırıkkale Üniversitesi´nde Uluslar arası düzeyde, üç gün süren müzik kongresi yapıldı. Kongre ilk kez gerçekleştirildi.

KONGRE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2017 yılında ulusal çapta düzenlediği Müzik Araştırmaları Öğrenci Müzik Kongresi ile ülkemizde bir ilke atan Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, başarılı çalışma ve gayretlerini bir üst seviyeye taşıyarak 28-30 Mart 2018 tarihleri arasında 1. Uluslararası Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresini gerçekleştirdi. Tarihimizin, kültür ve irfan zenginliğimizin müziğimiz aracılığıyla dünyaya duyurulmasına katkı sağlayan kongre, dünyanın farklı dil ve kültürlerini müziğin evrensel dili çatısı altında ülkemizde buluşturdu.

TÜRK DÜNYASINDAN KATILIM

Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Müzikoloji Topluluğu işbirliğiyle Mavi Salon´da yapılan etkinliğin açılış törenine Rektör Yardımcısı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hakan Kocamış, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uçan, Kazak Ulusal Sanat Akademisi Geleneksel Müzik Bölümü Folklor Başkanı Prof. Dr. Tolen Kaiyrgazy Ashimbekuly, ülkemizin ve dünyanın farklı üniversitelerinden akademisyenler, müzik araştırmacıları ve öğrenciler katıldı. Üç gün süren kongrede 100´den fazla uzman isim tarafından 104 sözlü sunum yapıldı. Başarılı akademik oturum ve tartışmaların gerçekleştiği kongre, yerli ve yabancı müzik gruplarının konserleriyle renkli görüntülere sahne oldu.

ULUSLARARASI BİR ÇALIŞMA

Programın açış konuşmasını yapan Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öznur Öztosun Çaydere, Müzik Bölümü olarak müzik bilimi konusunda ülkemize ve dünyaya yararlı araştırmalar yapabilecek yeterlilikte müzik bilimi uzmanları yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Doç. Dr. Çaydere, ?Müzik alanına ilişkin ilk ulusal öğrenci kongresi 2017 yılında üniversitemiz tarafından gerçekleştirildi. Bu yıl tekrarını uluslararası platformda yapıyor olmak bizi gururlandırmaktadır. Üniversite öğretmenleri olarak alana ilişkin bilgilendirmenin dışında üreten, araştıran, paylaşan, aklını kullanan bireyler yetiştirmek bizim görevimizdir. Üniversitemizin öncülük ettiği bu kongre gibi mesleki kapsamda öğretilen bilgilerin kullanılabileceği platformlar oluşturmak önemlidir. Bu ortamın müzik alanı ve araştırmacıları için büyük bir kazanım olacağı konusunda önemli bir rol üstlendiğini düşünüyorum? şeklinde konuştu.

BİLGİLER VERİLDİ

Programda konuşma yapan Rektör Yardımcısı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hakan Kocamış, ?Geçen yıl bu kongrenin ulusal ölçekli ilkini gerçekleştirdik. Bu sene de yine ilk defa Uluslararası Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresini düzenleyerek üniversite eğitiminde öğrenciyi merkeze alan ve genellikle öğrenciler arası akademik paylaşımı esas alan bir anlayışı uluslararası boyuta taşımaya çalışıyoruz. Kongremizin öncelikli amacı budur. Ben böyle bir başlangıcı son derece önemli ve anlamlı buluyorum? dedi.

KATKI SAĞLAYACAKTIR

Kongrenin Türkiye´nin güçlü kültür ve sanat potansiyelinin dünyaya duyurulmasına önemli katkılar sağlayacağını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kocamış, ?Gençlerimize ruh ve özü Anadolu´dan alarak evrenselliği gözetip dünyaya geniş bir medeniyet ufkuyla bakmaları gerektiğini daima üretken, dinamik, inovatif olmamız gerektiğini söylüyorum. Bizler de yöneticiler olarak sizlere bunu sağlamanın altyapısı ve imkânını sunmanın gayretleri içerisinde olacağız? dedi.

BİRLİKTE GELMEK İSTİYORLAR

Açılış konuşmalarının ardından Ustalar Topluluğu konser verdi. Renkli görüntülere sahne olan konserden sonra davetli konuşmacılar Prof. Dr. Ali Uçan ve Prof. Dr. Tolen Kaiyrgazy Ashimbekuly tarafından konuşma yapıldı. Prof. Dr. Ali Uçan müzik, müzik eğitimi ve müziğin alanlarına ilişkin konuşma yaparken, Prof. Dr. Tolen Kaiyrgazy Ashimbekuly dinleyicilere kopuz, kılkopuz ve dombra hakkında bilgi verdi ve Kazak müzik aletlerinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Programın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Ashimbekuly gelecek yıl programa öğrencileriyle birlikte gelmek istediğini söyledi. Müzik Bilimi, Müzik Eğitimi, Yorumculuk ve Müzik Teknolojileri konularında eşzamanlı olarak dört farklı salonda sözlü sunumların gerçekleştirilmesiyle programın birinci günü sona erdi.

 

KONGRE ÜÇ GÜN SÜRDÜ

Kongrenin ikinci günü oturumların ardından Prof. Dr. Ali Uçan tarafından kongreye ilişkin değerlendirme yapıldı. Etkinliğe destek veren kişi ve kuruluşlara teşekkür belgesi verildi. Polonyalı UAM Vokal Grubu tarafından konser verildi. Kongrenin üçüncü günü düzenlenen Ankara gezisiyle program sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —