Tarih: 25.10.2019 14:28

Başbuğ konferans verdi

Facebook Twitter Linked-in

 

26. Genelkurmay Başkanı E. Org. İlker Başbuğ, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Gürkan Konferans Salonu´nda ?Türkiye Cumhuriyeti´nin Kuruluş Hikayesi? konulu konferans verdi. Üniversite Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu tarafından düzenlenen etkinliğe akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

SUNUM İLE DEVAM ETTİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu Başkanı Hüseyin Sargın´ın konuşması ve ?Hey Onbeşli? türküsü eşliğinde Kurtuluş Savaşı sürecinde çocuk yaşta cepheye giden askerlerimizin fotoğraflarının yer aldığı sunum ile devam etti. 29 Ekim´de Cumhuriyetimizin kuruluşunun sevincini yeniden yaşayacağımızı belirten 26. Genelkurmay Başkanı E. Org. İlker Başbuğ,  4 yıl sonra Cumhuriyetimizin 100. yılını ülkemiz ve milletimiz adına daha güzel şartlarda kutlama temennisinde bulundu.

İYİ NİYETLİ OLMAK YETERLİ DEĞİLDİR

Mustafa Kemal Atatürk´ün Harp Okulu öğrenciliğinden itibaren günlük tutuğunu,  geleceğe dair görüşlerini not defterine yazdığını belirten İlker Başbuğ,  ?Bu not defterleri Genelkurmay Askeri Tarih Başkanlığı tarafından yayınlandı. Bu defterlerden 8 nolu not defteri 1921-1922 yıllarındaki olaylara ışık tutuyor. 5 Ağustos 1922 tarihinde o not defterine Mustafa Kemal Atatürk, yeni kurulacak devletin adını yazmış. Devletin adına Türkiye Devleti diyor. Türkiye Devleti´nin dayanacağı 4 taşıyıcı kolonun, sütunun olacağını yazmış.  Mustafa Kemal, o 4 sütunun birincisi için aynen şu ifadeyi kullanmış: mektep yani eğitim-öğretim. İkincisi iktisat. Üçüncüsü sanat ve dördüncüsü ise imar, yapılaşma. O günden bu güne neredeyse 100 yıl geçti acaba bu konularda arzu edilen noktada mıyız? Eğitim ya da mektep neden bu kadar önemli?  Çünkü eğitim ve öğretimde istenilen noktaya gelmemizin, konulan hedef çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmaksa bunun tek yolu eğitim ve öğretimdir. Eğitimin önemiyle ilgili Mustafa Kemal,  ?Bir milletin geleceğini idare etmesi, geleceğini idare etmesi için ilim ve eğitim lazımdır. Bir milleti kurtarmak için iyi niyetli olmak yeterli değildir. Eğitim bilimi lazımdır. Eğitim biliminin faaliyet merkezi de mekteptir? diyor? şeklinde konuştu. İlker Başbuğ,  Atatürk´ün çocuklara ilk ve orta öğretimde öncelikli olarak insanlığa hürmet, vatan ve millet sevgisi, şeref ve onur ile bağımsızlık kavramlarının öğretilmesi gerektiğini söylediğini de ifade etti.

NEDENLER KARŞINIZA ÇIKIYOR

Tam bağımsızlığın sağlanması için ekonomik bağımsızlığın çok önemli olduğunu ifade eden İlker Başbuğ, ? Siz ekonomik olarak tam bağımsız hareket edemiyorsanız zaten siyasal, kültürel anlamda bağımsızlığınızı sağlamada zorlanırsınız. 1923 yılından 1938 yılına kadar Atatürk döneminin ekonomisini incelediğimizde oradaki temel noktanın ekonomik bağımsızlığı korumak üzere olduğunu görüyoruz. Ülkelerin yıkılışının ana nedenine baktığınızda ekonomik nedenler karşınıza çıkıyor? dedi.

DÜNYA ÇAPINDA OLAĞANÜSTÜ BİR ÖRNEK

İnsanlığa sevgi, hürmet konusu açısından Mustafa Kemal Atatürk´ü doğru anlayıp anlamadığımızı sorgulamamız gerektiğini belirten İlker Başbuğ,  ?Dünya bu açıdan onu bizden daha doğru anlamış.  27 Kasım 1978 günü UNESCO bir karar alıyor. UNESCO, Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ün yüzüncü doğum yıl dönümünün 1981 yılında anılacağını hatırlayarak Atatürk´ün UNESCO´nun üzerinde çalıştığı tüm alanlarda olağanüstü bir devrimci olduğunu, birinci nitelik olarak devrimci niteliğini yazmış. İkinci nitelik olarak özellikle onun sömürgecilik ve emperyalizme karşı en önde açılan savaşlardan birinin ilk lideri olduğunu ama esas şimdi konuştuğumuz konuyla bağlantılı olarak bakın ne diyorlar: ?Dünya ulusları arasında karşılıklı anlayışın, sürekli barışın kurulması için çalışmalarının olağanüstü bir örnek oluşturduğunu ve tüm yaşamı boyunca insanlar arasında hiçbir renk, din veya ırk ayrımı gözetmeksizin, bir uyum iş birliği çağının doğacağına olan inancını hatırlayalım. UNESCO size bunu tescil ediyor.  İnsanlar arasında hiçbir renk, din veya ırk ayrımı gözetmeksizin, onlarla uyum ve iş birliği içeresin de çalışmayı hedefleyen bir lider karşımıza çıkıyor? dedi. Konferans, İlker Başbuğ´un dinleyicilerin sorularını cevaplaması ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Özdemir´in İlker Başbuğ´a hediye vermesi ile sona erdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —