Bayramda et uyarısı

Bayramda et uyarısı

Bayramda et uyarısı

Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Ecem Arslan, Kurban Bayramı´nda et tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulundu.

KURBAN İÇİN UYARILAR

Kurban Bayramı dolayısıyla et tüketiminin artacak olması üzerine açıklamalar yapan ve uyarılarda bulunan Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Ecem Arslan, et tüketiminin miktarı, nasıl tüketilmesi gerektiği ve saklama koşulları hakkında bilgiler verdi. Etin mutlaka bir gün bekletilmesi gerektiğini belirten Ecem Arslan, birden aşırı miktarda tüketilmemesi gerektiğini ve genellikle de çok pişirmeden yenmesinin yararlı olacağını söyledi.

24 SAAT BEKLETİLMELİ

Kurban Bayramı´nda et tüketimi konusundaki en büyük yapılan yanlış bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.

YAĞLAR İÇİN UYARI

Etleri pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde yanında bol C vitamini içeren yeşilliklerle birlikte tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir et kullanılarak yapılan sebze ya da kurubaklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Bol su içilmeli. Ayrıca, kurban eti yoğurt, ayran ve cacık gibi kalsiyum kaynaklı, demir emilimini azaltan besinlerle tüketilmemelidir? dedi.