Tarih: 06.04.2016 00:01

Bilinçli ve dengeli yapın!

Facebook Twitter Linked-in

Gübre uyarısı!

Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, hububatta ilkbahar gübrelemesi, hastalıklar ve yabancı ot mücadelesi konusunda çiftçilere önerilerde bulundu. İl Müdürü Kırbaş, Buğday tarımında bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapmak için üreticilerimiz arazilerinde toprak analiz yaptırarak kendilerine önerilen tavsiyeye göre gübreleme yapması gerektiğini söyledi.

SÜREÇLER İYİ TAKİP EDİLMELİ

İl Müdürü Kırbaş ?Analiz sonucuna göre; Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir. Azotlu gübreleme, azotun topraktan yıkanmaması için üçe bölünerek yapılmalıdır. Azotun birinci kısmı ekimden önce veya ekimle birlikte 20-20-0 gibi kompoze gübrelerden birini kullanarak, ikinci kısmı şubat ayı sonunda  üre (%46 N) formunda ve son üçte birlik kısmı da mart ayı sonu, nisan ayı başında amonyum nitrat (%26 N veya %33 N) formunda tarlaya serpme suretiyle verilmesi uygundur. Buğday tarımında, fosforlu, potasyumlu, çinkolu, kalsiyumlu ve kükürtlü gübrelerin ekimden önce toprağa verilmesi, bitkilerin büyüyüp gelişme sürecinde kolay ve yeterli alınmasını sağlamaktadır.

YABANCI OT MÜCADELESİ

Yabancı otlar; üretimini yaptığınız kültür bitkileri ile toprakta bulunan besin maddeleri, su, ışık, açısından rekabet etmekte, kültür bitkisine gölge tesiri yaparak gelişimini engellemekte, yetiştirdiğimiz ürünlerde %30-40 oranında ürün kaybına neden olmaktadırlar.  Ayrıca ürünün düşük kalitede olmasına yol açmaktadırlar. Buğday tarlasında kimyasal mücadele, yabancı otların 2-4 yaprak olduğu erken devrede yapılması tane verimini % 20-30 arasında artırmaktadır. Çiftçilerimiz tarlalarında görülen yabancı otların dar veya geniş yapraklı olmasına bağlı olarak doğru yabancı ot ilacını almalı, zamanında, tavsiye edilen dozda, uygun su miktarı ile rüzgârsız havalarda kullanmalıdırlar.

MÜCADELE ZAMANI

Yabancı otlarla mücadele kültürel ve kimyasal mücadele olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan Kültürel Önlem olarak; sertifikalı tohumluk kullanılması, münavebe yapılması, toprak işlemenin zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılması, bulaşmayı engellemek için yanmış ahır gübresi kullanılması ve  toprak işleme aletlerinin temizliğine dikkat edilmesi sayılabilir. Kimyasal Mücadele önlemi olarak da; buğdayda çıkış sonrası yapılacak ilaçlamalarda yabancı otların 2-6 yapraklı olduğu dönemde ilaçlama yapılmalı, hedef yabancı ota göre uygun ilaç seçimi yapılmalı, tavsiye edilenden daha az veya daha çok ilaç kullanılmamalı, ilaçlama zamanı iyi tespit edilmeli günün erken ve geç saatlerinde ilaçlama yapılmamalı, hava sıcaklığı 10-11 C´nin üzerinde olmalıdır.

HASTALIKLARLA MÜCADELE

Buğday tarlaları özellikle ilkbahar mevsiminde her hafta kök, külleme, pas gibi yaygın olan mantari hastalıklar için kontrol edilmelidir. Buğday ekilişlerinde görülebilecek ekin kurdu (zabsrus sp.) ve süne (Eurygaster spp.) gibi zararlılara karşı teknik elemanlarımızın tavsiyeleri doğrultusunda ve zamanında yapılmalıdır. Kullanılacak ilaç ile ilgili reçete ve detaylı bilgi almak için en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerine müracaat edilmelidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —