RAKAMLAR AÇIKLANDI
Şubat ayı ilk toplantısını yapan İl Genel Meclisi, İl merkezi ve köylerinde sosyal hizmet kapsamında yürütülen evde bakım hizmetlerini değerlendirdi. Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler komisyonu tarafından hazırlanan raporda Kırıkkale´de merkezde 1422 kişi ilçelerde 354 kişi olmak üzere toplam 1776 kişinin evde bakım ücreti aldığı vurgulandı
GELİR HESAPLANIYOR
Sosyal hizmetler kapsamında İl Genel Meclis üyeleri tarafından verilen önerge sonrası Kırıkkale´de sürdürülen Evde Bakım Hizmetleri konusunda araştırma başlatan Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu hazırlanan raporu İl Genel Meclis üyeleriyle paylaşıldı. Engelli ve ağır engellilerin durumlarını, sağlık kurumlarından almış oldukları sağlık kurulu raporuyla, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne bildirmesi sonucu, kurum tarafından oluşturulan heyetçe yapılan gerekli incelemenin ardından durumu raporlanılarak kişi gelir testine tabi tutulduğu belirtildi. 2018 yılı için kişi başına düşen gelirin 967 TL´yi aşmaması durumunda aylık 1068 TL tutarında evde bakım hizmeti için ödeme yapılıyor. Kırıkkale´de bu kapsamda merkezde 1422 kişi, ilçelerde ise 354 kişi olmak üzere toplam 1776 kişinin evde bakım ücreti aldığı bildirildi. Bu ailelerin durumlarının kurum tarafından takip edildiği, kanunda belirtilen rakamların aşılması durumunda bakım ücretinin kesildiği vurgulandı.
BAKIMA İHTİYACI OLAN BİREYLER
İl Genel Meclisi ve Komisyon Başkanı Murat Çaykara ?Kanunda bakıma muhtaç engelli, Sağlık Kurulu raporlarına göre engelli olduğunu belgeleyen ve günlük yaşam gereklerinde bir başkasının yardımına ihtiyacı olan kişi olarak, ağır engelli ise başkasının yardımı olmaksızın ihtiyaçlarını yerine getiremeyen kişi olarak tarif edilmektedir. Bakım hizmetlerinde öncelikli hedefin, bakıma ihtiyacı olan bireyin ailesinin yanında, sosyal çevresinden kopmadan bakılması ve ailenin bu bakım hizmetleri konusunda maddi ve manevi olarak desteklenmesidir. Evde Bakım Hizmeti, ihtiyacı olan bireyin bakımını en iyi şekilde karşılayarak aileye destek vermek ve ailenin işlevselliğini arttırmak, ihtiyaç olan bireylerin kendi evlerinde olabildiğince uzun, bağımsız, rahat ve huzurlu bir şekilde yaşamalarını ve kurum bakımının olabildiğince geciktirilmesini sağlamak, böylece bir taraftan aile bütünlüğü korunmakta ve ailenin karşı karşıya olduğu sorunla baş etmektedir. Aile yalnız olmadığını hissetmekte, diğer taraftan da bakıma ihtiyacı olan bireyin daha iyi koşullarda yaşamını sürdürmesini sağlanmaktır? dedi.