Tarih: 15.04.2015 22:03

Buğdayda sarı pas” hastalığı riski oluştu

Facebook Twitter Linked-in

 

Bir bu eksikti!

Kırıkkale'de 170 bin hektar alanda hububat yetiştiriciliği yapıldığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, ilkim şartları nedeniyle hububat ekili alanların sarı pas hastalığı riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sıkıntılı bir durum

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı açıklamada, çiftçilerin zirai mücadelede geç kalmamaları gerektiğinin altını çizerek, 2015 yılında yağışların zamanında toprağa düşmesi ve bahar ayların da yağışlı geçmesi nedeniyle hububat gelişimi çok iyi gidiyor. Nisan ayı başı olmasına rağmen hava sıcaklıkları fazla artmadığı, hava sıcaklıklarının 15 dereceyi geçmesiyle beraber hububat alanları etkileyebilecek pas hastalığı tehlikesi bulunmaktadır.” dedi.

Bilgi verildi

Buğdayda görülen hastalıkların başında sarı pas hastalığının başı çektiğini belirten Kırbaş, şöyle devam etti: Sarı pas hastalığı genellikle yapraklarda görülse de sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilmektedir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa çizgili pas da denir. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece sıcaklık ve yüksek nem hastalığın gelişimi için en uygun ortamdır. Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber hububat ekili tarlalar kontrol edilmelidir.

Çok yoğun tesbit edildi

Sarı pas yoğunluğu tespit edildiği anda mücadele, zamanında geciktirilmeden yapılmalıdır. Mücadele için sık ekimden kaçınılmalı, gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalı ve yabancı ot mücadelesi tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır. Bunların yanında pas hastalıklarına dayanıklı buğday çeşitlerinin ekilmesi ile pas zararı en az seviyeye indirilebilmektedir. Sayılan bu kültürel önlemlerin yanında, hastalığın hemen her yıl şiddetli olarak görüldüğü yerlerde ve duyarlı buğday çeşitlerinde yeşil aksam ilaçlaması da gerekebilir. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir. İlaçlama, hasada 1 ay kala yapılmamalıdır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ve sorularınız için il ve ilçe müdürlüklerine müracaat ediniz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —