Bu kanun çıkacak”

 Bu kanun çıkacak”

Bu kanun çıkacak”

 

Ramazan Can açıklama yaptı

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can CHP Grup Başkan vekili tarafından verilen önerge üzerine yaptığı konuşmada Genel Kurul'da devam eden görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Tüm engellemelere rağmen iç güvenlik yasası paketinin çıkacağını söyledi.

Genel kurulda konuştu

Can genel kurul kürsüsünden yaptığı konuşmada şunları söyledi: Değerli milletvekilleri, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. Bu kürsüden beş günde çok ilginç sözler çıktı: Bu kanunu çıkartamazsınız.” Bu kanuna geçit vermeyeceğiz.” Boşa uğraşıyorsunuz, bu kanun çıkmaz, çıkartmayacağız.” Arkadaşlar, kime söylüyorsunuz siz bu sözleri? Türkiye`de 2 kişiden 1 kişinin oyunu almış, 312 kişilik bir gruba söylüyorsunuz. Anayasa'da kanun çıkarma yetkisi düzenlenmiştir. Peki, kanunu çıkarmama yetkisi düzenlenmiş midir? Kanunu çıkarmama yetkisi diye bir yetki ben hatırlamıyorum. Demokrasilerde böyle bir ifade olabilir mi? Böyle bir ifade olamaz. Efendim, Talimat aldınız.” Evet, biz talimat aldık. Kimden aldık?

Bunları anlatacağız

Aziz milletimizden yüzde 50'lik oyla aldık. Efendim, bizim milletvekili sayımız 312. Netice itibarıyla 184'ün olduğu bir yerde 139'la kanun çıkabilir. O zaman şöyle bir tersinden değerlendirelim: 20 kişilik bir grup gelsin buraya, biz kanun çıkartmayız. Sevsinler sizi, öyle şey olabilir mi? Bu millete 9 seçimde hesap verdik, yine 7 Hazirana kadar olan süreçte de hesap vereceğiz, biz bunları anlatacağız. Efendim, çok çalışıyoruz, yoruluyoruz.” Biz çalışacağız, bunun için milletten oy istedik, millet bize bu yetkiyi bu şekilde verdi. Gerekirse evlerimizi, ailemizi unutacağız, çocuklarımızı unutacağız, kimin için? Aziz milletimiz için. Tabii ki hakkınızı kullanacaksınız, bir şey mi dedik? Biz de hakkımızı kullanacağız.

AYM bunun için var!

İç Tüzük'ten kaynaklanan boşluklarla ya da bir hak olmadığı hâlde hakkı kullanmakla ya da bir hak varken bu hakkı istismar etmekle kanun engellenemez. Efendim, Anayasa'ya aykırı.” Arkadaşlar, Anayasa'ya aykırılık iddiası komisyonlarda dile getirilir. Komisyon reddetti, Genel Kurulda dile getirilir. Genel Kurul da reddedebilir, bu bir siyasi değerlendirmedir. Bunun hukuki değerlendirmesi, Anayasa'nın kanunlara uygunluğu murakabesi, kanunların Anayasa'ya murakabesi… Anayasa Mahkemesi niye kurulmuş? Netice itibarıyla, bunun yargısal denetiminin yeri Anayasa Mahkemesidir. Netice itibarıyla, Anayasa Mahkemesi hep birlikte, oy birliğiyle çıkarmış olduğumuz kanunu dahi iptal edebilir. Meclisler anayasaya aykırı kanun çıkarma yetkisini de haizdir. Bu şu demek değildir: İlla ki Anayasa'ya aykırı kanun çıkar. Bunların hepsi bir denetimden geçmek durumuyla olabilir. Netice itibarıyla, komisyonlar, Genel Kurul ve Anayasa Mahkemesi bunun için vardır.

Bir empati yapın!

Efendim, biz hakkımızı kullanıyoruz.” Peki, Medeni Kanun'un 1'inci maddesi: Kanun, lafzıyla ve ruhuyla temas ettiği bütün meselelerde meridir." Pozitif hukuk, meri hukuk… Neye uygulanacak bu? Medeni Kanun'un 2'nci maddesi. Ne diyor 2'nci madde? Bir hakkın sırf gayri ızrar eden suiistimalini kanun himaye etmez.” Haklar ve borçlar kullanılırken dürüstlük kurallarına riayet etmek durumundayız. Peki, biz dürüstlük kurallarına riayet ediyor muyuz? Peki, biz beş günde, Allah aşkına, beş günde kanuna geçememişiz. Ben 22'nci Dönemde de milletvekiliydim, 23'de ara verdik, 24'de de milletvekiliyim. Ben gündem dışı konuşmalara dört saat geç çıkıldığına hayret ediyorum. Yani, böyle bir şey olabilir mi? Bu Meclis nasıl kanun çıkaracak? Bu milletin problemlerini nasıl çözeceğiz arkadaşlar? Allah aşkına, bir empati yapın!”