CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Meclis´te çiftçilerin sorun ve taleplerini içeren bir konuşma yaptı.
MECLİS´TE AÇIKLAMA YAPTI
Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yazılı olarak Kırıkkale´deki sıkıntıları iletti. Önal, "Bölgemizin ve ilimizin en önemli üretim alanı tarımsal üretimdir. İlimiz ise tarımsal üretimde tahıl ambarı konumundadır. Tarımsal ürünlerin saklanması ve değerlendirilmesi aşamasında önemli bir yeri olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) nun görevi ise Yurtta hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici halk aleyhine anormal derecede yükselmesini önlemek, bu ürünlerin piyasasını düzenleyici tedbirler almak olarak tanımlanmıştır? dedi.
MAĞDURİYET BOYUTU ARTTI
Önal, "Kırıkkale´nin Delice ilçesine bağlı Çerikli beldesinde aşırı yağışlardan kaynaklı tarım arazilerinde biten otlar nohut rengini değiştirmiştir. Elde kalan tonlarca nohudu satamayan çiftçiler hasat sırasında nohudun rengini değiştirmesinden kaynaklı rekolte sorunu yaşayarak mağdur olmuşlardır. Çiftçilerimiz ürünlerini TMO´ya vermek isteseler de, Yahşihan TMO devamlı, Delice ilçesine bağlı Çerikli beldesi, Balışeyh ve Keskin Toprak Mahsulleri Ofislerinin sık sık kapalı olması mağduriyetin boyutunu arttırmıştır. İyi Tarım Uygulamaları kapsamında insan, havyan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amaçlanarak sertifikalı tohum ücreti verilerek çiftçilerimizin destekleneceği taahhüt edilmiştir. Ancak çiftçilerimizin geçen yıldan kalan sertifikalı tohum ücretlerini alamadığı tarafımızca tespit edilmiştir. Çiftçilerimiz bölge gezilerimizde mağduriyetlerini dile getirmişlerdir.´´dedi.
SORULAR YÖNELTTİ
Önal, ?Bu bağlamda; 12019 yılında çiftçi için en önemli zaman da Yahşihan TMO devamlı, Delice ilçesine bağlı Çerikli beldesi, Balışeyh ve Keskin Toprak Mahsulleri Ofislerinin sık sık kapalı olmasının nedeni nedir? 1. Maddede yaşanan sorunların 2020 yılı alımları sırasında yaşamaması için bir önlem alınacak mıdır? Kırıkkale TMO tarafından ne kadar nohut, buğday, arpa, ayçiçeği alımı gerçekleştirilmiştir? Ürünler bazında yapılan alımlarda ne kadar ödeme yapılmıştır? Ödeme yapılmayan çiftçi var mıdır? Çiftçi sayısı nedir? Ödeme yapılacak mıdır? Yapılacak ise çiftçi sayısı ve ödeme zamanı nedir? Çiftçilerimize geçen yıldan kalan sertifikalı tohum ücretlerinin ödenmemesinin nedeni nedir? Ne zaman ödeneceğine dair bir tarih var mıdır?? dedi.