Tarih: 31.10.2016 22:05

Darbe dolandırıcılarına dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Sakın aldanmayın!

Telefon dolandırıcılığı uzun zamandır karşılaştığımız bir sahtekarlık yöntemi. Kendisini polis, savcı gibi tanıtan kişilerin karşısındakinden para talep etmesi suretiyle yapılıyor.

DOLANDIRICILARA DİKKAT!

Bu konuyla ilgili ne kadar uyarı yapılsa da dolandırıcıların kurbanı olan insanların sayısı hiç de az değil. Dolandırıcılar şimdi ise darbe girişimini bahane ederek çeşitli yalanlar ile aranan kişiyi kandırmaya çalışıyor. Telefon eden kişi kendisinin Emniyet Genel Müdürlüğünden ya da Terörle Mücadele Şubesinden aradığını söylüyor. Telefon eden kişi kendisinin Emniyet Genel Müdürlüğünden ya da Terörle Mücadele Şubesinden aradığını söylüyor. İnandırıcı olması için arkadan telsiz sesleri geldiğini de duyabilirsiniz. Bu sesi internet kullanan herkes bulabilir; o yüzden telsiz sesi sizi ikna etmesin. "Darbeciler sizi mağdur etti, biz sizi koruyoruz. Hain bir saldırı yaptılar" ya da "Adınız darbe soruşturmasında geçiyor" gibi cümleler kurarak telefonun ucundaki kişinin kafasını karıştırıyorlar.

DARBEYİ KULLANIYORLAR!

"Darbeciler sizi mağdur etti, biz sizi koruyoruz. Hain bir saldırı yaptılar" ya da "Adınız darbe soruşturmasında geçiyor" gibi cümleler kurarak telefonun ucundaki kişinin kafasını karıştırıyorlar. Herkesin gündemi bu konu olması sebebiyle, dikkatinizi bu cümleler üzerinde yoğunlaştırmanız amaçlanıyor. Dolayısıyla hızlı bir şekilde panik yaratmak amaçlanıyor.

Kimlik bilgilerinizi sayıp, adınıza sahte evrak düzenlendiğini ve bankadan kredi çekildiğini söylüyorlar. Kimlik bilgilerinizi sayıp, adınıza sahte evrak düzenlendiğini ve bankadan kredi çekildiğini söylüyorlar.

NELER YAPABİLİRLER?

2016´nın başında yaklaşık 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin, bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiği iddia edilmişti. Dolayısıyla size sayılan bilgiler de bu şekilde elde edilmiş olabilir. Bu bilgiler ile ilgili telefonun ucunda bulunan kişiye asla doğrulama yapmayın. Bankaya kredi borcunuzun olduğunu söyledikten sonra bu borcu kapatmak için sizden bir hesaba para aktarmanızı isteyebilirler. Bankaya kredi borcunuzun olduğunu söyledikten sonra bu borcu kapatmak için sizden bir hesaba para aktarmanızı isteyebilirler.

Devletin hiçbir kademesi böyle bir gerekçe ve yöntem ile sizden para talep etmez. Sizinle görüştükten sonra eşinizi, annenizi, babanızı ya da diğer aile fertlerini de arayıp haberdar edeceklerini söyleyebilirler.

TEPKİ GÖSTERİRLER

Sizinle görüştükten sonra eşinizi, annenizi, babanızı ya da diğer aile fertlerini de arayıp haberdar edeceklerini söyleyebilirler. Aile üyeleri ile iletişime geçip bu sahtekarlık durumundan haberdar etmenizde fayda var. "Polis olduğunuzu bana kanıtlayın?" dediğiniz zaman sizinle tartışıp üste çıkmak isteyebilirler. "Polis olduğunuzu bana kanıtlayın?" dediğiniz zaman sizinle tartışıp üste çıkmak isteyebilirler. Bu talebiniz genellikle tek taraflı bir tartışma ile bastırılacaktır. Size yüksek ses ile şüphenizin yersiz olduğunu ve daha bir sürü şeyi söylerler ama asla polis kimliğine dair tek bir bilgi vermezler.

HEMEN POLİSİ ARAYIN

Amaç psikolojik baskı uygulayarak kişiden istenen parayı sızdırmak. Soğukkanlı olmanız bu noktada çok önemli. Asla paniğe kapılmayın ve hiçbir bilginizi paylaşmayın. "Borcunuz var, icraya verileceksiniz? şeklinde yapılan tehditleri ciddiye almayın. "Borcunuz var, icraya verileceksiniz? şeklinde yapılan tehditleri ciddiye almayın. Hakkınızda gerçekten bir icra takibi varsa icradan önce ikametgah adresinize kesinlikle tebligat yapılır veya avukatlık bürosu tarafından aranıp bilgilendirilirsiniz. Bu noktada sizi arayan kişiden dosya numaranızı ve hangi icra dairesinde olduğunu öğrenmek ve bu dosya numarasını ilgili icra müdürlüğünü arayarak sorgulatmak faydalı olacaktır.  Hemen 155´i arayarak bu konuyla ilgili ihbarınızı bildirin. Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı ve Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü, bu tür olaylarla ilgili oldukça titiz çalışıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —