Tarih: 11.02.2019 12:46

Diyabet hastalarını anlattı

Facebook Twitter Linked-in

Önal gündeme getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, TBMM´de Diyabet hastalarının sorunlarını ele alarak, açıklamalarda bulundu.

DİYABET KONUSUNU ANLATTI

Kırıkkale Milletvekili Önal, ?Uluslararası Diyabet Federasyonu IDF 2017 verilerine göre, dünyada 425 milyon diyabetli yetişkinin  olduğunu tahmin etmektedir. Eğer önlem alınmazsa 2035 yılına kadar bu rakamın 592 milyona ulaşması beklenmektedir. Yaşlanan nüfusun yanı sıra kentleşme ve değişen yaşam tarzları ile diğer kronik hastalıklarla birlikte diyabetli hasta oranlarının arttığı bilinmektedir.

HASTALAR MAĞDUR OLUYOR

Diyabetli hastalar, bazı Diyabet TİPlerinde insülin pompası, libre cihazı gibi hayati önem taşıyan  cihazlara ihtiyaç duymaktadırlar. Ancak yasal mevzuatların eksikliği sebebiyle SGK tarafından bazı cihazların bir kısım ödemeleri yapılır iken bazı cihazlar hiç ödeme kapsamına alınmamıştır. Bu  cihazlara ulaşmak isteyen hastalar ekonomik olarak zorlanmakta. Alım gücü olmayan hastalar ise tamamen mağdur olmaktadırlar.

HASTALAR ÇIKMAZDA 

 Hastalar Devlet Hastanelerinde muayene ücreti olarak 8 TL, Üniversite hastanelerinde 12 TL, özel hastanelerde 15 TL öderken, birde bunun üzerine  eczane ve ilaç katılım payı eklendiği zaman  hastaların işin içinden çıkması daha da zorlaşmaktadır. Çalışanlar bu ücretleri cebinden öderken, kıt kanaat geçinen emeklilerin ise emekli maaşlarından kesinti yapılmaktadır. Oysa Sosyal Devlette sağlıklı yaşamak en doğal insan hakkıdır. Sağlığın ücretsiz olacağı vaadi ile iktidara gelen AKP hükümeti sağlık alanından yapmış olduğu çalışmalar ile bugün hastaların işini daha da çıkmaza sokmuştur.

SORUNLARI TBMM´YE SUNDU

Önal, bu sebeple TBMM´de Diyabet hastalarının sorunlarını ele alarak şunları vurguladı ?Ülkemizde yaklaşık 9 milyon, Kırıkkale´mizde ise 7.600 diyabet hastası bulunmaktadır. Diyabet hastalarının vazgeçilmezi olan, hayati öneme sahip, her hastada bulunması gereken, şeker düzeyini ölçen ve normal seviyede tutulmasını sağlayan libre aletinin on beş günlük fiyatı 250 TL´den 374 TL´ye çıkarılmıştır. Aynı zamanda, şeker ölçme aleti libre her yerde bulunmadığı gibi, ulaşılması da zordur. Bu libre aletinin daha ulaşılabilir ve kullanılabilir hâle gelmesi için bu aletin fiyatının düşürülmesi ya da fiyatının tamamen kaldırılması şeker hastaları için hayati öneme sahiptir. Sayısı milyonları bulan diyabet hastalarımız, Sağlık Bakanlığınca bu hususta çok acil bir çalışma yapılmasını beklemektedir.

CİHAZ KULLANIMI

Ayrıca yine Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından cevaplaması istemiyle  vermiş olduğum yazılı soru önergesi şöyledir.  Hükümetin kriz yok açıklamalarına karşın döviz kurundaki artış vatandaşlarımızın hayatında kriz yaratmaya devam ediyor.  Döviz kurundaki artış sağlık alanında da yaşamsal sorunlara yol açıyor. Ülkemizde diyabetli sayısının 7 milyonun üzerindedir. Diyabet hastalarının kullandığı insülin pompası cihazı döviz kurundaki artışa bağlı olarak yaklaşık üç kat artmıştır. Diyabet hastalarının çoğunluğu Tip-2 Diyabetli iken, 1 milyondan fazla kişi de Tip-1 Diyabetlidir. Her iki diyabet tipinde de bu cihazı kullanmaktadır.

RAKAMLARI AÇIKLADI

İnsülin pompası, şeker hastalarının kullanmak zorunda olduğu bir cihaz. Ancak kur farkı sebebiyle fiyatı artan cihazı alabilmek konusunda şeker hastaları endişeli. Son fiyat düzenlemesinden sonra şeker hastalarının cihaz için ödedikleri fark 263 TL´den 600 TL´ye çıktı. Aradaki artış farkının gerekçesi doların yükselişi olarak gösteriliyor. Üstelik cihaza ödenen tutar haricinde cihazda kullanılan 3 aylık strep çubuklarında 18x50= 900 TL ye çıkmıştır.  SGK´nın cihaz için ödediği tutar değişmezken firmanın zam yapması sebebiyle vatandaşlar önceden cihaz için  cebinden 263 TL öderken, şu anda 600 TL, strep için (3 aylık süre ) 900TL  yani  600x900=1.500 TL  ödeyeceklerdir. Üstelik Cihazlara ait ölçüm çubuklarının her yerde bulunmaması ve firmalarla anlaşmaların sağlanmaması gibi sebeplerle fiyat artışları hastaları zor durumda bırakmaktadır? dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —