Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, tüm emeklilerin aylıklarına 4 bin lira ilave zam yapılması talebini yineledi. Aytekin açıklamasında “Taban aylıklar iyileştirilmeden ve aylık hesaplama sistemleri değiştirilmeden yüzdeli zamlarla emeklilerin refahını artırmak mümkün değil” denildi.
AÇIKLAMA YAPILDI
122 şubeden oluşan Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu Toplantısı, Ankara’da Genel Merkez Toplantı Salonu’nda yapıldı. TÜED Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu sonuç bildirisini kamuoyu ile paylaştı. Aytekin açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “2023 yılında emekli aylıklarına yapılan zamların yetersiz kaldığının değerlendirildiği toplantıda, dolaylı vergiler olan KDV ve ÖTV oranlarında yapılan artışlarla emekli zamlarının geri alındığına dikkat çekilmiştir. Emeklilerin kök aylıkları yetersiz kaldığından 15 milyon emeklinin yapılan bu zamlarla, büyük hayal kırıklığına uğramasına neden olduğu ifade edilmiştir.
DURUM ANLATILDI
Taban aylıklar iyileştirilmeden ve aylık hesaplama sistemleri değiştirilmeden yüzdeli zamlar emeklileri korumadığının paylaşıldığı Başkanlar Kurulu Toplantısında; Derneğimizin 4.000 TL seyyanen zam talebi karşılık bulmadığından, emeklilerimiz zorunlu ihtiyaçların yarısını bile alamamaktadır. “Bu gerçeğin görülmesini ve Sayın Cumhurbaşkanımızın seyyanen zam önerimizi bir kez daha yeniden değerlendirmesini talep ediyoruz” çağrısı yapılmıştır.
GÜNDEME ALINMALI
Devletin çalışanlara ve emeklilere bir bütün olarak bakması gerektiğinin vurgulandığı Başkanlar Kurulu Toplantısında; “2023 yılında emekli aylıklarına birinci altı ayda yüzde 30, ikinci altı ayda yüzde 25 zam uygulanmış ve toplamda yüzde 62,5 artış yapılmıştır. 2023 yılında asgari ücrete, kamu işçisi ve memur aylığına ortalama yüzde 110 artış yapılmıştır. Görüldüğü gibi, çalışanlar ile emekliler arasındaki makas açılmış, emekli aylıkları açlık sınırının altında kaldığından, TBMM’nin açılmasıyla birlikte ek zam talebimizin gündeme alınması” istenmiştir.
Toplantıda; emeklilerimizin çözüm bekleyen sorunları şu şekilde sıralanmıştır:
İNTİBAK SORUNU ÇÖZÜLMELİ
2000 sonrası emeklilerin intibakı yapılmadığından, emekli aylıkları arasında eşitlik kurulamamıştır. Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için 2000 öncesi emeklilere yapılan 6283 sayılı İntibak Kanunu, aynı şekilde 2000 sonrası emeklilere de uygulanmalıdır.
REFAHTAN PAY VERİLMELİ
TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar,aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanun’un 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan (milli gelirden) pay verilmelidir.
HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ
Emekli aylıklarını düşüren hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için “tek bir aylık hesaplama sistemi” getirilmelidir. 2000 öncesi dönemde uygulanan 506 Sayılı Kanun döneminde olduğu gibi, gösterge sistemine geçilmeli ve alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70’den başlamalı ve prim kazanç aralıklarına göre kademeli aylık bağlama oranı belirlenmelidir.
TÜFE AÇIKLAMASI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanan tüfe oranlarına göre emekli aylıklarına yapılan zamlar, gerçek fiyatlar karşısında yetersiz kalmıştır. Bu nedenle, TÜİK, emeklilerimizin harcamalarına göre enflasyon sepeti oluşturmalı; madde ağırlıkları hayatın gerçekleriyle örtüşecek şekilde yeniden belirlenmelidir. Aksi durumda, emekliler mevcut hesaplama sistemiyle daha az zam almaktadır.
EK ÖDEME ORANLARI YÜKSELTİLMELİ
Temmuz ayı itibariyle harcamalardan alınan vergi oranlarına yapılan yüksek oranlı artışlar karşısında, vergi iadesinin yerine getirilen ve yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme oranları değersiz kaldığından, tek kalem olarak yüzde 10’a yükseltilmelidir.
KATKI PAYLARINDAN MUAF TUTULMALI
Emeklilerimizin ödemiş oldukları sağlık katkı payları, emeklilerin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır.
İKRAMİYELER GÜNCELLENMELİ
Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri günün koşullarında yetersiz kalmaktadır. 2023 yılı için bayram ikramiyesi, 2000 TL olarak güncellenmiştir. Talebimiz, bayram ikramiyesinin, en az aylık ödemesi ile eşitlenmesidir” dedi.