Ekmeğe gramaj düzenlemesi

Ekmeğe gramaj düzenlemesi

Ekmeğe gramaj düzenlemesi

Önemli bir gelişme

Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği hakkında açıklamalarda bulundu. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği´nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 01 Aralık 2017 tarihli ve 30257 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğine işaret eden Köstekli, esnaf ve sanatkarları ilgilendiren hususları şöyle sıraladı.

UYGUNLUK ARACANACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle, ekmek çeşitleri, en az 200 gram ağırlıktan başlamak üzere 10´ar gram artırılarak satışa sunulacağını hatırlatan Köstekli, "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği´nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği", Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, dondurulmuş hamur teknolojisiyle üretilen ekmekler de tebliğ kapsamına alındığını belirtti. Başkan Köstekli, dondurulmuş hamur teknolojisiyle veya farklı metotlarla üretilen pişmemiş, yarı pişmiş veya soğutulmuş, son pişirme işlemi henüz yapılmamış ürünlerin özelliklerinin, son pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tebliğ hükümlerine uyması gerekeceğini ifade etti.

EN AZ 200 GR AĞIRLIKTAN BAŞLAYACAK

Odalar Birliği Başkanı Köstekli açıklamasında şunlara yer verdi. "Halen 250 gram ağırlıktan başlamak üzere 50´şer gram artırılarak piyasaya sunulan ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri, 1 Ocak 2018´den itibaren en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 10´ar gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek.

NUMUNE İÇİN ALTI EKMEK ALINACAK

Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça yüzde 2 kadar eksik tolerans değeriyle üretilecek. Ağırlık kontrolü denetimlerinde gerçekleştirilen numune alma ve analiz metodu ise şöyle uygulanacak: "Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünlerin ön ağırlık kontrolü, denetim yapılan işletmede en az altı adet ekmek üzerinden yapılacak. Tartılan ekmeklerin toplam ağırlığı, tartılan ekmek sayısına bölünerek ortalama ağırlık hesaplanacak ve yapılan ön ağırlık kontrolünün sonuçları Resmi Kontrol Raporu´na yazılacak. Ön ağırlık kontrolünde ortalama ağırlığın uygun olması halinde numune alınmayacak.

RUTUBET ANALİZİ YAPILACAK

Ön ağırlık kontrolünün sonuçlarında uygunsuzluk görülürse gıda işletmesine hemen idari yaptırım uygulanmayacak. Tebliğle belirlenen yeni prosedüre göre, gıda işletmesinden en az altı adet ekmek numune alınarak, fırın çıkış saatinden sonraki 6 saatte laboratuvara ulaştırılacak. Laboratuvar, "0,1" gram hassasiyette dijital kalibreli teraziyle ölçüm yapacak. Tartım sonuçlarına göre ortalama ağırlığın uygun olması halinde tespit edilen değerler, analiz sonucu olarak kabul edilecek. Tartım sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda, her ekmek için ayrı ayrı tartım ve rutubet analizi yapılacak. Rutubet oranı baz alınarak, ekmek ağırlığı yeniden hesaplanacak."Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, ilgili hükümlere bir ay içinde uyacak.