Anahtar Kelimeler: Ekmeğimizi paylaşırız

Ekmeğimizi paylaşırız ama?!?

Ekmeğimizi paylaşırız ama?!?

Ekmeğimizi paylaşırız ama?!?

?Vatandaşlık farklı bir şey!?

Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi tartışmalarına katılan Türk Kamu-sen Kırıkkale İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yücel Karabacak ?Onlarla varımızı, yokumuzu sonuna kadar paylaşmaya hazır olduğumuzu bildiriyor; ekmeğimizi paylaşırız ama vatandaşlık farklı bir mecradır diyoruz? diye konuştu.

KARABACAK´TAN AÇIKLAMA

Kamuoyu bir süredir Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığına geçirilmesi konusuna odaklandığını hatırlatan Türk Kamu-sen Kırıkkale İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yücel Karabacak ?Kesin olmayan rakamlara göre Türkiye´de Suriye´den gelen 3 milyon 200 bin dolayında kişi bulunmaktadır. Görüşümüz odur ki, bu sığınmacılara her türlü desteği vermek en temel insanlık görevidir.  Buna karşın yaklaşık 6 yıldan beri ülkemize gelmekte olan bu sığınmacılar, ellerinde hiçbir izin belgesi olmadığı halde neden ve nasıl olduğu anlaşılmaz bir şekilde ülkemizin tüm illerine yayılmış, son derece kötü şartlarda, sokaklarda, metruk binalarda, çadırlarda, parklarda yaşamaya başlamışlardır.

SIĞINMACILAR NİTELİKSİZ

Hacettepe Üniversitesi´nin yaptığı bir araştırmaya göre Suriye´deki çatışmalardan kaçan sığınmacılar arasında eğitim seviyesi yüksek olanların Avrupa´ya gittiği, en düşük eğitimlilerin Türkiye´de kaldığı ortaya çıkmıştır. Buna göre Almanya´da üniversite mezunu Suriyelilerin oranı yüzde 70; okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 5 iken; Türkiye´de bulunan Suriyelilerin yarısının okuma yazma bilmediği, üniversite mezunu olduğunu ifade edenlerin sayısının ise yalnızca 40 bin kişi olduğu belirlenmiştir.  Bu durumda öncelikli olarak Türk vatandaşlığına geçirilecek olan Suriyeli sığınmacıların niteliksiz, yeterli eğitimden yoksun ve hatta büyük çoğunluğunun okuma yazma dahi bilmedikleri gerçeği ile karşı karşıya kalmaktayız? ifadesini kullandı.

SORUNLAR YARATIR

Başkan Karabacak ?Bu denli yüksek sayıda sığınmacının vatandaşlığa geçirilmesiyle birlikte şehirlerin ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel yapısında büyük değişimlere ve çatışmalara yol açacağı da aşikâr olan bir olgunun, bilimsel bir çalışma yapılmadan, siyasi bir kararla uygulanmak istenmesi, başka bir sorun oluşturmaktadır.  Şu an vatandaşlığa alınacağı ifade edilen Suriyeli nüfusunun birkaç yıl sonra ülkemiz nüfusunun yüzde 10´una ulaşacağını düşünürsek, gelecek dönemde bu konuda etnik bir problemle karşı karşıya kalacağımız ihtimali de son derece kuvvetlidir. Büyük çoğunluğunun Türkçe bilmediği Suriyelilerin ileride anadilde eğitim talebi ile karşımıza çıkması ülkemizi bir başka etnik temelli sorunla baş başa bırakacaktır.  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, dedelerimizin acılarla, kanla, canla koruduğu bu toprakların ve kurduğu devletin tapu senedidir. Ülkemize sığınmacı statüsü ile misafir olarak gelenlere bir çırpıda vatandaşlık statüsü kazandırmak her şeyden önce tarih ve millet olma bilincimize indirilecek darbe olacaktır. Böylesine önemli bir konunun, bir kişinin beyanı ve kararı ile gerçekleşmesinin vatandaşlarımız arasında yaratacağı sorun ise konunun bir başka siyasi yönü olacaktır.

YENİ BİR AKIN BAŞLAR

Bunun yanında Suriyeli sığınmacıların vatandaşlığa alınması durumunda, Suriye ve Irak başta olmak üzere yakın coğrafyamızdan ülkemize yeni bir sığınmacı akının başlayacağı gerçeği de göz ardı edilmemelidir. İstikrarsızlığın hüküm sürdüğü bir bölgede istikrar içinde yaşamanın imkânsız olduğu, son dönemde Ortadoğu´da yaşanan gelişmelerle ve ülkemize yansımalarıyla bir kez daha görülmüştür. Bu noktada bizlerin önceliği başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşu ülkelerde istikrarın sağlanması ve her devletin vatandaşlarının kendi vatanlarında huzur ve barış içinde yaşaması için mücadele etmek olmalıdır. Bu bakımdan biz, yurtlarındaki kargaşadan kaçarak kapımıza gelmiş tüm mağdurlara kucak açıyor ve ülkeleri istikrarlı bir yapıya kavuşuncaya kadar onlarla varımızı, yokumuzu sonuna kadar paylaşmaya hazır olduğumuzu bildiriyor; ekmeğimizi paylaşırız ama vatandaşlık farklı bir mecradır diyoruz? dedi.



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı