Tarih: 21.12.2017 16:23

?Ekonomiye çok büyük zarar olur?

Facebook Twitter Linked-in

Taşeron açıklaması!

SİS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Yarar, kamuda iş yapan taşeron firmaların kapanmasının ekonomiye çok büyük zarar vereceğini belirterek, 17 bine yakın şirketin, şirket merkezlerinde yaklaşık 150 bine yakın personel çalıştığını belirtti.

BİR ŞİRKETTE 12 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Yarar, her şirketin merkez ofisinde en az 2 ortağı, 1 mali müşaviri, 1 ön muhasebe elemanı, 1 personel müdürü, 1 proje sorumlusu, 1 iş sağlığı uzmanı, 1 işyeri hekimi, 1 tedarikçi sorumlusu,1 yemek ve temizlikçi çalıştırdığını belirtti. Her şirketim merkez ofisinde en az 12 kişi çalıştığı düşünülürse bunu 17 bin firmayla çarpıldığında ortalama 150 bine yakın kişinin işsiz kalacağını ve mağdur olacağını belirten Yarar, Taşeron Yasasının çıkartılmasıyla bir tarafın da mağdur edilmemesini istedi. 150 bine yakın kişinin mağdur edildiğinde, ailelerinin de hesaba katılarak en iyi ihtimalle 500 bin kişinin etkileneceği dile getirildi.

EKONOMİK SIKINTILAR ÇEKİLECEK

SİS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Yarar ve sektör temsilcileri; kamu da iş yapan taşeron şirketler konusuyla ilgili olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´yi ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mevlüt Karakaya´yı ziyaret ederek, konu hakkında görüştüklerini belirtti. Ayrıca ATO´da Türkiye´nin tüm Ticaret Odalarına bağlı hizmet sektörü temsilcileriyle bir araya geldiklerini söyleyen Yarar, ?Toplantılarda, taşeron işçilere kadro verilmesine izin verecek yasanın çıkmasıyla özel sermaye kuruluşlarının bu yasa karşısında uğrayacağı sosyal ve ekonomik zararlar ele alındı. Taşeron şirketlerin sorunlarıyla ilgili görüşmeler gerçekleştiren Yarar ve sektör temsilcileri, şirketlerinin kapanması durumunda Şirketlerin çok büyük ekonomik sıkıntılar içine gireceklerini açıkladılar.?

KİMSE MAĞDUR OLMASIN

Geçtiğimiz Pazar günü AK Parti Kırıkkale İl Kongresine katılmak üzere şehrimize gelen Sayın Başbakanımıza durumun arz edildiğini belirten Yarar, ?Kırıkkale Ticaret Odası Başkanımız Sayın Ahmet Varlı Sayın Başbakanımıza kamuda iş yapan Taşeron Firmaların Mağduriyetleri ve çözüm önerileriyle ilgili sözlü ve dosya halinde konunun arz edildi. Sayın Başbakanımıza sorunlarımızı iletmemizde bize bu olanağı sağlayan AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Sayın Nuh Dağdelen´e teşekkür ederiz. Bizler ne taşeronda çalışan işçi kardeşlerimizin ne de şirketlerin ve şirket çalışanlarının mağdur edilmemesi için uğraşıyoruz.?

DÜŞÜK KÂR ORANLARI

Kırıkkale Ticaret Odasına bağlı Hizmet Sektörü Firmaları Temsilcisi Hira Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özben ise gazetemize yaptığı açıklamada düşük kâr oranlarıyla hizmet verdiklerini açıkladı. ATO´da yapılan Hizmet Sektörü Temsilcileri Toplantısında, taşeron firmalarda çalışan personelin daha iyi koşullarda geçecek olmalarından memnun olunduğu, bununla birlikte faaliyetleri sona erecek şirket ve firmaların kaygılarına dikkat edilerek gerekli tedbirlerin alınmasının elzem olduğu belirtildi. Ayrıca, işletmeleri ve çalışanları mağdur etmeyecek şekilde sosyal barış içinde bir düzenleme yapılmasının kaçınılmaz olduğu belirtilerek kamu kurumlarına bağlı işyerlerinde ihale yoluyla hizmet sunmaya çalışan taşeron firmaların çok cüzi kârlarla hizmet verdiği dile getirildi.

BİRÇOK YÜK ÜSTÜMÜZDE

Sözlerine şöyle devam eden Hakan Özben, ?2016 verilerine göre Taşeron Firmaların Kâr oranı yıllık sadece %2. Biz bu kârla iş yapmaya çalışıyoruz. Kamudan almadığımız birçok yük de üstümüzde. İşten ayrılan işçilerin kıdem tazminatlarını biz ödüyoruz. Kurumlardan hakediş alamasak da çalıştırdığımız işçilerimizin maaşlarını peşin olarak biz ödüyoruz. Belediyelerde iş yapan taşeron firmalar aylarca işçinin maaş ve SGK´sını ödüyor, ancak Belediyelerden hakediş alamıyor? diye konuştu. Firmaların kurumlarda ve depolarda milyonlarca liralık makine, ekipman ve araçlarının olduğunu belirten Özben, Taşeron firmalara bir geçiş sürecinin sağlanmasını ve tasarının aceleye getirilmemesini istedi.

MİLYONLARCA LİRA BORCU VAR!

Yarar, yasanın düzenlenirken 17 bin şirketin ve bunların 150 bine yakın istihdamlarının düşünülmemesinin kendileri çok acı bir tablo ile karşı karşıya bıraktığını belirterek, ?Şu anda halen kurumlar 36 aylık personel alım ihaleleri yapıyor. 2017 yılı 9. Ay ile 11. Ayın sonu itibariyle yapılan birçok ihale sonuçlandırıldı ve şirketler kurumlarla 36 aylık sözleşmeler imzaladı. Bu sözleşmelerden doğan milyonlarca lira Damga ve Karar vergilerini şirketler ödedi. Bu sözleşmelerde varolan Milyonlarca liralık temizlik makinaları, temizlik ekipman ve malzemeleri ile çalışacak işçilerin elbise ve giyim malzemeleri siparişleri verildi. Yani peşin ödenen vergi ve malzeme bedelleri için Taşeron firmalar Bankalardan Milyonlarca Lira kredi istedi. Bankalardan alınan Krediler ile Firmalar yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışıyor. Ancak Taşeron konusuyla ilgili gündemdeki açıklamalardan sonra, bankaların taşeron firmalara mesafeli durmaya başladı. Firmalar sıkıntıya düşecek.?

TECRÜBELERİMİZ VAR

Kamuda iş yapan taşeron firmaların birçok iş deneyimi ve iş bitirme belgesi olduğunu söyleyen Yarar, ?Biz firmalar olarak 20 yıldır hizmet sektöründe personel çalıştırmaya dayalı tecrübemiz var. Bu Taşeron işçi konusu elbet sonlandırılacak ise, firmaların ticari hayatına başka sektörlerde devam etmelerini istiyoruz. Yapılacak kanuni bir düzenlemeyle Firmalarımızın Çöp Toplama, İnşaat yapım, İnşaat bakım onarım, çevre düzenlemesi, Karayolları yol yapım ihalelerine katılmasını sağlanmasını istiyoruz? dedi.

İSTEK LİSTESİ

20 yıldır personel çalıştırmaya dayalı ihalelerle kamuya hizmet veren binlerce firmanın ticari geleceğiyle ilgili ciddi mağduriyetlerin olmasından kaygı duyulmaktadır. Bu firmaların mağduriyetinin giderilmesi yönündeki aşağıda belirtilen taleplerimizin de kıymetli değerlendirmelerinize alınmasını arz ederiz.

2017 yılı 9. Ay ile 12. Ay arasında 36 aylık Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Yapılmış olan sözleşmelerin, sözleşme bitim tarihine kadar devam ettirilmesi,

Yasanın uygulamaya başlandığında, 36 ay süreyle pilot bir il veya kurum belirlenerek uygulamanın olumlu ve olumsuz yönlerinin değerlendirilmesinin sağlanması,

Sözleşme süresinin bitiminde firmaların oluşmuş olan marka değerlerinin korunması yönünde örneğin var olan iş deneyim belgelerinin farklı sektörlerde de değerlendirilebilmesi veya marka değer tazminine gidilmesi gibi çözümler getirilmesi,

Sektörün hemen bitirilmesi durumunda ise sözleşme aşamasında yatırılmış olan karar ve damga vergilerinin hemen iade edilmesi,

Şirket bünyesinde bulunan araç, gereç ve demirbaşların kamu tarafından satın alınması,

Şirket bünyesinde istihdam edilen 150 bine yakın kalifiye personelin akıbetinin belirlenmesi ve kanuni bir düzenleme yapılarak bunlarında kamuya memur olarak alınması,

İşten çıkarılan personelin açacağı kıdem ve ihbar tazminatı davalarının muhatabının kamu kurum ve kuruluşları olması,

Sözleşmelerin feshedilmesi halinde, sözleşmeye göre kamu tarafından ödenecek %5 oranındaki tazminatın ivedilikle firmalara ödenmesinin sağlanması; firmaların kullandıkları teminat mektuplarının SGK ilişiksizlik belgesine müteakip iade edilmesi,

Banka ve kamu nezdindeki firma borçlarının uzun vadelerde ve faizsiz olarak taksitlere bölünmesinin sağlanması.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —