DURUMU ANLATTI
Aytekin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Son günlerde doların ve diğer dövizlerin yükselmesi emeklilerin maaşlarını yarı yarıya düşürmüş olup 2022’nin birinci ayında verilecek emekli zammının inanmadığımız enasyona göre değil seyyanen yüzde elli kaybımıza göre verilmesi gerekmektedir. Aksi ise zor günler emekliyi beklemektedir. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)3.093.20 TL olarak açıklandı.
AÇIKLAMADA BULUNDU
Gıda harcaması ile birlikte giyim konut (kira elektrik su yakıt) ulaşım eğitim sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı)10.075.58 TL olarak açıklandı. Bir başka ifadeyle evine 10 bin TL den az gelir giren emekli veya çalışanlar yoksul demektir. Asgari ücret seviyesinde bir gelirle yaşamını sürdürenler ise açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor demektir. Emekli ülkenin büyümesinden pay alamaz hale geldi. Ancak bir Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunla da benzer bir düzenleme yapıldı.
İNTİBAK SORUNU
Milli gelirin tamamı yerine %30 u dikkate alındı. 5510 sayılı kanun la da işçi emeklilerinin gelir ve aylık artışında 6 aylık enflasyon artışı dikkate alındı ve refah artışından pay verilmedi. Bu nedenle de işçi emeklileri arasında 13 ayrı çeşit maaş düzenlemesi oluştu. Emekli ülkenin büyümesinden pay alamaz hale geldi. AİHM ve AYM İntibak ı ancak parlamento çözer dedi. Yani bu kez de 2000 sonrası emekliler için bir mağduriyet oluştu. Yine intibak sorunu gündeme geldi.
MUTLU YAŞAYALIM
TÜED yine hukuki süreçleri işletti ve davayı (AİHM) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar taşıdı. Hem AİHM hem de (AYM)Anayasa Mahkemesi sorunun ancak parlamentoda yeni bir yasal düzenlemeyle çözülebileceğine karar verdi. Şu an milyonlarca emekli dul ve yetim bu sorunun çözülmesini intibaklarını yapılmasını ve açlık sınırının yarısını bulan aylıklarının en azından asgari ücret seviyesine taşınmasını bekliyor. Şunu da artık bütün emekliler biliyor ki çözüm yeri parlamentodur. Gerekli yasal düzenlemeler en kısa sürede yapılmalı ve mağduriyetler giderilmelidir. Emekliler açlık ve sefalete mahkum edilmemeli yaşamlarını son dönemlerini mutlu ve sorunsuz bir şekilde yaşamalıdır” dedi.