Genel kurul toplantısı
Kırıkkale Ticaret İl Müdürlüğü tarafından İlimizde bulunan Esnaf ve Sanatkâr Odalar Birliğine bağlı 12 si merkezde üçü ilçelerde olmak üzere 15 odanın genel sekreterleriyle 2018 yılında yapılacak olan Esnaf ve Sanatkar Odaların Genel Kurullarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
GENİŞ KATILIM OLDU
Toplantıya Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, Bakanlık Esnaf ve Sanatkâr Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Dürdane Tanır, KESOB Genel Sekreteri Ziya Köstekli, Sebzeciler Odası Genel Sekreteri Adil Karaağaç, Servisçiler Ve Nakliyeciler Oda Genel Sekreteri Murat Erduran, Lokantacılar Odası Genel Sekreteri Gülüzar Kayhan, Berberler Ve Kuaförler Odası Genel Sekreteri Yeliz Beygo, Terziler Ve Trikotaj Oda Genel Sekreteri Neşet Yıldırımkaya, Minibüsçüler Odası Genel Sekreteri Taner Türkoğlu, Esnaf Ve Sanatkâr Odası Genel Sekreteri Haydar Ersan, Oto Sanayiciler Ve Demirciler Odası Genel Sekreteri İbrahim Özmen, Çerikli Esnaf Ve Sanatkârlar Oda Genel Sekreteri Hüseyin Akhanım, Şoföreler Ve Oto Esnaf Odası Genel Sekreteri İsmail Dambasan, Keskin Şoförler Ve Oto Esnaf Odası Genel Sekreteri Duran Sarıyer, Keskin Esnaf Ve Sanatkâr Odası Genel Sekreteri Abdurrahman Tünel katılım sağladılar.
ÇETİNER GÖRÜŞME YAPTI
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret İl Müdürü Seyfettin ÇETİNER, konuşmasında şunları söyledi; Öncelikle İlimizde bulunan 15 Esnaf ve Sanatkâr odasının Genel Sekreteri arkadaşlarımızı saygıyla selamlarım. Bilindiği üzere Esnaf ve Sanatkâr Meslek Kuruluşları 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununa tabidir. Esnaf ve Sanatkâr Meslek Kuruluşları görev ve sorumluluk alanımızdadır. Bu kanunun gereği olarak dört yılda bir olmak üzere Ocak Şubat ve Mart aylarında seçimli olağan genel kurulları bakanlık temsilcisi gözetiminde, seçim kurulu marifetiyle yapılır. Birlik seçimleri ise Mayıs ayı içinde yapılacaktır. Yapılacak olan esnaf ve sanatkâr olağan genel kurullarında Bakanlık Temsilcisi görevlendirmesi Müdürlüğümüzce yapılacaktır. Ocak ayından itibaren esnaf ve sanatkâr odaları seçim maratonu başlıyor. Üç ay içinde tüm odalar genel kurullarını yapmak zorundadır.
GENEL KURULLARI YAPILACAK
Odalarımıza söz konusu kanuna uygun genel kurulların yapılması adına bakanlığımız tarafından bir seçim rehberi kitabı hazırlanarak odalara gönderilmiştir. Ayrıca Bakanlığımız Birlik Genel Sekreterlerini Antalya´da bu hafta sonu eğitime alınacaktır. Biz de ilimiz özelinde Odalarımızın iş ve işlemlerini yürüten, genel kurul evraklarını hazırlayan genel sekreterlerimizle bir araya gelerek hem istişare etmek hemde genel kurul için yapılması gerekenleri bir sunum halinde Bakanlığımız uzmanlarınca bir sunum yapılması için bu programı organize ettik. Bu toplantının verimli, faydalı ve başarılı bir toplantı olacaktır inşallah. Müdürlüğümüzün tüm birimleri ve özellikle esnaf ve sanatkârlar şubesi odalarımızın emrindedir. Kanunların verdiği yetki çerçevesinde yardımcı olunacaktır. Sorularınıza tarafımızca ve Bakanlık uzmanı tarafından cevap verilecektir. Bu vesileyle sizlerle toplantı öncesi genel kurullara yönelik bir istişare etme imkânını da bulduk. Toplantımıza katılım sağlayan odalarımızın kıymetli genel sekreterlerine ve Bakanlığımızın konusunda uzman ve tecrübeli şube müdürü Dürdane Tanır hanımefendiye teşekkürlerimi iletmek isterim.? Dedi.
ÜYELİK İÇİN UYARILAR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü Şube müdürü Dürdane Tanır yaptığı sunumda özetle şu konulara değindi. Genel kurul Toplantılarının birincisinde toplantı nisabı genel kurul üyelerinin yarıdan bir fazlasının toplantıya iştirak etmesi gerekir. Çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantınisabı yönetim ve denetim kurulu üyelerinin toplamının beş katından az olamaz. Çoğunluk sağlanmaması halinde birinci ve ikinci toplantı arasındaki süre odalarda beş günden az olamaz. Gündem maddeleri ayrı ayrı görüşülür. Gündeme bağlı kalınır. Gündem maddelerine ilişkin kararlar toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile alınır. Katılanlar hazirun cetveline imza atarlar.
ADAY NASIL OLUNUR?
Esnaf ve Sanatkar Odası Genel Kurul toplantısı hazirun listesine dahil olabilmek için genel kurul tarihinden en az 6 ay önce odaya kaydolma şartı vardır. Üye sayısı 1000 den az olan odalarda 7 üye sayısı 1000-2000 olan odalarda 9 yönetim kurulu üyesi seçilir. Genel kurul üyeleri bir oy hakkı vardır ve bizzat katılmaları gerekir. Toplantılarda Bakanlık temsilcisi bulunması ve evrakları imzalaması zorunludur. Toplantı açılışında salonda kimse olmamalıdır. Toplantı açılış iznini çoğunluk sağlanmışsa Bakanlık temsilcisi verecektir. Genel kurulda yönetime girebilmek için en az iki yıl üye olma zorunluluğu vardır.? Dedi. Toplantı sonrasında sorulara geçildi. Genel Sekreterlerin sorularına cevaplar verildi. Toplantıya katılanlara Kesob Genel Sekreteri Ziya Köstekli tarafından verilen öğle yemeği ile program sona erdi.