Tarih: 24.12.2015 22:51

Fareler çiftçilerin belası oldu

Facebook Twitter Linked-in

Fare büyük sıkıntı!

Kırıkkale´de hava şartlarının yağışsız geçmesi, mevsimin kış olmasına rağmen kar yağışının yaşanmaması kırsal alanda büyük sıkıntıları da beraberinde getirdi. Yağışların olmamasıyla birlikte tarla faresi sayısında artış gözlendiğine dikkat çeken Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, hava şartlarının böyle devam etmesi durumunda çiftçilerin daha fazla mağduriyet yaşayabileceğine vurgu yaptı.

YAĞIŞ BEKLEYİŞİNDE

Mevsim sıcaklık durumunun yağışsız geçmesi ilimiz genelinde bulunan çiftçilerin hafızalarında soru işaretleri oluşturmaya başladı. Termometrelerin eksi dereceleri gösterdiği ve havaların yağışsız geçmesi de çiftçilerin tedirginlik yaşamasına sebep oluyor. Özellikle Ekim ayından sonra hububat eken çiftçiler, ürünlerin çimlenmesini sağlayacak yağış olmadığı için kar yağışını beklemeye başladı. Havaların yağışsız geçmesinden dolayı konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, ?Hava durumunun mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için ekilen ürünün çimlenmesini ve kök gelişimini sağlayacak olan yağış henüz alınmadı. Yağışların olmamasıyla birlikte de, az şekilde gelişim sağlayan hububatlarımızı da tarla fareleri bitirmiş durumda. Yağışların olmaması tarla farelerindeki sayının da artmasına yol açtı? ifadesini kullandı

ZOR DURUMDA

Tarla farelerinin çiftçileri zor durumda bıraktığına dikkat çeken Öztürk, bu konuda gerekli il müdürlükleriyle görüştüklerini ve çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. İlaçlamaların yapıldığını dikkat çeken Öztürk, tarla faresinin her sene olduğunu, ancak bu yıl hem biraz daha fazla, hem de daha erken ortaya çıkması ile yeşeren ekini yedikleri için çiftçileri zor durumda bıraktığını dile getirdi. Hububatta verimin yüksek olması için bugünlerde yağış beklediklerini vurgulayan Öztürk, ?Herkes tarlasını ekti, buğdayların durumu gayet iyi ancak yağış bekliyoruz. Yağışsızlık devam ederse, ay sonuna kadar yağmazsa sorun yaşayabiliriz. Ocak ayının ilk haftasına kadar yağış düşmeli. Ekim ve kasım aylarında ekilen hububatta yeteri kadar çimlenme olmuyor. Yağışsız dönem devam ederse meyve üreticileri de ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Şimdi ekimi yapılan ürünler bundan etkilenir? dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —