AÇIKLAMADA BULUNDU
Önal, "Kırıkkale ilimiz Yahşihan ilçemiz Irmak mevkiinde 2011 yılında dönemin AKP’ li yöneticileri ve bazı bürokratlar ile Fİ YAPI isimli firmanın sahibi Fikret İNAN’ ın katıldığı törenle 12 blok ve 1028 daireden oluşan inşaatların temeli atılmıştır. Ardından başlayan inşaat çalışmaları ile 1+1 dairelerden oluşan 12 bloğun 4’ü %70 seviyesinde tamamlanmış, geriye kalan 3+1 dairelerin oluşturduğu 8 blok ise %85 seviyesine getirilmiştir. Dönemin siyasilerinin ve bürokratlarının birlikte temel atma törenine katılmaları, yazılı ve görsel basında fazlasıyla yer almış, bu durum inşaat firmasının güçlü olduğu yönünde algı yaratarak 1028 dairenin tamamına yakınının satılmasına yol açmıştır. Daireleri satın alan kimi üyelerin tapuları teslim edilmiş, kimilerinin ise tapuları teslim edilmemiştir. Buna rağmen üyelerin bazıları peşin, bazıları banka kredisi alarak, dairelerin iskân, abonelik, elektrik, su, doğalgaz açma bedelleriniödemiş ancak dairelerini halen teslim alamamışlardır. Bu durum Kırıkkale’de 1028 kişinin mağdur edilmesi ile sonuçlanmıştır” dedi.
DURUMU ANLATTI
Önal, "Bununla birlikte şirketin ismi önce Fi Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ iken zaman içerisinde Fİ Yönetim ve Hizmeti İşletmeleri AŞ olarak anılmıştır.Şirketin resmi sitesinden 26 Eylül 2016 tarihinde yapılan açıklamada şirket faaliyetlerinin kesintiye uğramadan devam edeceği belirtilmiştir. Ancak bu tarihten sonra herhangi bir resmi açıklama yapılmamış, inşaatlara ise bir çivi dahi çakılmamıştır. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra 04.10.2016 tarihinde TMSF tarafından Fİ YAPI GAYRİMENKUL GELİŞTİRME İNŞAAT SANAYİ TİCARİ ANONİM ŞİRKETİ ne kanun hükmünde kararname ile kayyum atanmıştır. Dönemin AKP’li başbakan yardımcısı müjde olarak “Kaynağın bulunduğunu, alternatifler olduğunu, dairelerin yapılıp teslim edileceğini” görsel ve yazılı basında açıklamıştır. Yine 2019 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı “Dumankaya ve Fi Yapı'da 8 bine yakın mağdur söz konusu.
VATANDAŞLAR MAĞDUR
Bu mağduriyetleri giderme konusunda da çalışıyoruz” açıklamasında bulunmuştur. Bünyelerindeki şirketlere, devraldıkları andan itibaren milli servet gözüyle baktıklarını ifade eden TMSF başkanı “Şirketlerde bir gerileme öngörmediklerini, bu şirketlerle katma değer üretmeye ve istihdam oluşturmaya devam edeceklerini” söylemiştir. Kayyum heyeti tüm bu açıklamalara rağmen Fi Yapı Mağdurlarına ise “Kırıkkale Fi Yapı için ellerindeki kaynağın yetersiz olduğunu, yönetim kurarak daire sahiplerinden para toplayarak tamamlama yoluna gideceklerini” söylemiştir. Çok zor şartlarda ödeme yapan mağdurlar,“Kayyum heyetinin yaklaşımının kendilerini tekrar çıkılmaz bir girdabın içine sürüklediğini, yetkililerce de verilen sözlerin tutulmadığını” söylemişlerdir. Neticede 1028 daire henüz tamamlanamadığından çürümeye devam etmekte, fatura yine vatandaşa kesilmektedir” açıklamasında bulundu.
SORULAR SORDU
Önal, konuyla ilgili olarak cevaplanmak üzere şu soruları yöneltti:
1.Kırıkkale’de dişinden tırnağından arttırdığı paralarla Fi Yapı’ dan daire alan 1028 mağdurun yaşadığı hak kayıplarının telafisi için yapılan bir çalışma var mıdır?
2.Kırıkkale’de 1028 adet daireyi satın alarak mağdur edilen vatandaşlarımızın uğradığı bu haksızlık sebebiyle haklarında soruşturma açılan herhangi bir yetkili ya da sorumlu var mıdır? Yoksa vatandaşın uğradığı zararın faturası yine vatandaşa mı kesilecektir?
3.Hakkında FETÖ soruşturması açılan Firma sahibi Kırıkkale’ de bulunan yüzlerce dönümlük bu araziyi nasıl ve ne karşılığı almıştır? Bu araziler için ödenen bir para var mıdır? Bu hususun Van Depreminde depremzedeler için yapılan konteyner konutlarla bir bağlantısı var mıdır?