Anahtar Kelimeler: Fiyatlar pahası

Fiyatlar ateş pahası

Fiyatlar ateş pahası

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, “Yüksek fiyat artışları, emeklinin aylıklarını küçülmüş ve en az aylık ödemesi olan 3 bin 500 TL'nin alım gücü kalmamıştır” dedi.

AÇIKLAMADA BULUNDU

TÜED Başkanı Zekeriya Aytekin, yüksek fiyat artışları, emekli aylıklarını küçülttüğünü söyleyerek, “En az aylık ödemesi olan emeklinin alım gücü kalmadı. Aytekin açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kış aylarına girildiği bir dönemde konut harcamaları ve faturaların büyüklüğü emeklileri düşündürmeye başlamıştır. Emeklilerin doğalgaz ve elektrik faturaları Ekim ayı itibari ile yükselecektir. Bu nedenle, ilk adım olarak emeklilerin faturalarından hiçbir ad altında vergi alınmamalıdır.

EMEKLİNİN SESİNİ DUYUN

Odun ve kömürün tonunun böylesine yükseldiği hiçbir dönem olmamış; benzer şekilde elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 200'e varan yıllık artışlar karşısında emekliler, Hükümetten çözüm beklemektedir. Yakacak yardımı getirilmeli ve emekliler soğuktan korunmalıdır. Her kesime vergi destekleri verilirken, emeklilere vergi iadesi karşılığı ödenen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödemeler en az yüzde 10 olarak yeniden belirlenmelidir. Emekli aylıkları öylesine düşük kaldı ki, emekliler zorunlu harcamalarını yapamaz duruma geldiler. Çarşı-pazar fiyatları ateş pahasına dönüşmüştür. Hükümet, emeklinin sesini duymalıdır.”

ZAM AÇIKLAMASI

Aytekin, “Emekli aylıklarına yapılan zamlar, iki ay içinde erimektedir. Son üç ayda (Temmuz-Ağustos-Eylül) TÜFE artışının yüzde 7,05 olarak hesaplanmasına hiçbir emekli inanmıyor. TÜİK, hesapladığı ortalama fiyatları açıklanmadığından, kıyaslama yapmak mümkün değil. TÜİK gerçek fiyatların yarısının bile altında enflasyon hesabı yapmaktadır. Emeklinin kaderiyle oynayan su sistem değişmeli ve yaşam koşullarına göre emekli aylıklarına eşit bir şekilde yansıyacak seyyanen zam yapılmalıdır

 

BU AYLIKLA GEÇİNİLİR Mİ?

Türkiye Emekliler Derneği, yaşam aylığının yeniden hesaplanması 2000 sonrası emeklilerin intibakının yapılmasını savunmaktadır. Emekli olunan tarihler arasında emekli aylıklarında oluşan farklılıkların giderilmesi, ülkeyi yönetenlerin birinci görevi olmalıdır. 2000 öncesi dönemde sigortalı olan ve 3600 gün üzerinden emekli olan bir sigortalının aylığı 4850 TL; 2000 sonrası sigortalı olan 7900 gün prim ödemiş olan emekliye bağlanan aylık ise, 3.000 TL'nin altında hesaplanmaktadır. En az aylık ödemesi ile düşük aylıkların korunması da yönetmeye talip olanlara soruyoruz; bu aylıkla geçinmek mümkün mü? Bu soruların cevapları verilmemektedir

EMEKLİ AYLIĞI EŞİTLENMELİ

Sosyal güvenlik sistemimiz, sosyal devletin güvencesinde olmalı; sosyal politika olarak benimsenmelidir. Sosyal güvenlik mevzuatında yapılan her bir değişiklik, emekli aylıklarını küçülttüğünden, emekli aylıkları yeniden hesaplanmalı, intibak ve prim kazançları ve prim ödeme gün sayısı aynı olanların emekli aylıklarını eşitlenmelidir. Hükümet, intibakı gündeme almalı ve emekliler arasında oluşan "hayal kırıklığına" çözüm getirmelidir” ifadelerini kullandı.



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu