Günde 2,5 litre su için

Günde 2,5 litre su için

Günde 2,5 litre su için

Önemli bir uyarı!

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, artan hava sıcaklıklarına karşı vatandaşları uyardı. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içilmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Uzun, öğle saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını istedi.

HASAR AÇABİLİR

Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Uzun, artan hava sıcaklığına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Sıcak havanın yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı bulunanlarda ciddi sorunlar yaratabileceğine dikkat çeken Uzun, "Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" dedi.

BOL SU TÜKETİN

Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığını kaydeden Dr. Uzun, kaybolan miktarın mutlaka telafi edilmesi gerektiğini hatırlattı. Günde ortalama en az 2- 2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiğini kaydeden Uzun, "Sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda, vücudun su ve tuz kaybı daha da artmaktadır. Bu gibi durumlarda tuzlu ayran (tuz kullanımında herhangi bir tıbbi sakınca bulunmayan durumlarda) içilmesi önerilir. Çocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlıdır. Bu nedenle daha dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Çocukların su ihtiyaçlarını fark edemeyecekleri ve kendilerini ifade edemeyecekleri göz önünde bulundurularak, sık sık kaynatılıp soğutulmuş su içirilmesine özen gösterilmelidir" dedi.

EN AZ 2-4 BARDAK SIVI ALIN

Uzun, günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtirken, "Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır" Dr. Uzun, bebek, çocuk, engelliler ve hayvanların kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğini de belirtti.