Çocuklara "tiyatrolu" diş sağlığı eğitimi
Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde görevli hekimler, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun başlattığı "flor vernik" uygulaması kapsamında 5 yaş ve üstü çocuklara tiyatro eşliğinde diş bakımı eğitimi veriyor.
DİŞ VE AĞIZ BAKIMI
Tiyatrolu eğitimle çocukların diş hekimi korkusunu yenmesi ve erken yaşta diş bakımını öğrenmesi hedefleniyor. İl genelindeki anaokulları ziyaret eden diş hekimleri, çocuklara diş hekimlerini ve ağız bakımını sevdirmeye çalışıyor. Çocuklarla şakalaşan hekimler, onlara çeşitli hediyeler de veriyor. Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, florun özellikle çocuklarda süt dişlerinden itibaren sürülmeye başlandığında ana dişlerde de çürümeyi engellemek gibi çok kıymetli özelliği bulunduğunu söyledi.
UYGULAMA STARTI VERİLDİ
Çocukluk döneminde dişlere sürülen florun etkisinin ömür boyu devam ettiğini vurgulayan Dülgergil, "Bu açıdan ebeveynlerin hassasiyet göstermesi çok önemlidir. Uygulama, dişler ilk çıkmaya başlandığı andan itibaren yapılırsa en uzun süreli ve ömür boyu devam eden etki haline dönüşüyor. Bu amaçla kasım 2014´ten itibaren Sağlık Bakanlığımızın Halk Sağlığı Kurumu, aldığı kararla Türkiye´de geçen yıl 5 yaş ve üstü, bu yıl da ilkokul birinci sınıflar olmak üzere flor vernik uygulamasının startını verdi" diye konuştu.
DİŞ EĞİTİMİ VERİLİYOR
Dülgergil, flor vernik uygulamasını çocuklara diş hekimlerini sevdirmek amacıyla tiyatroyla yaptıklarını vurguladı. Flor uygulamasından önce çocuklarla diş fırçalama egzersizleri yapıldığını belirten Dülgergil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arkasından da flor vernik uygulamasını gerçekleştiriyoruz fakat bu uygulamayı özgün kılan asıl konu diş hekimi korkusu. Dünya nüfusunun yüzde 24´ü, yani her 4 kişiden birinde diş hekimi korkusu görülebiliyor. Bunun da en önemli sebebi, ebeveynimizin dişimiz ağrımadan yani ağız sağlığı problemleri gelişmeden bizi diş hekimine götürmemesi. Flor vernik uygulamasının toplumsal psikoloji anlamında çok önemli yararı görülmeye başlandı.
FLOR ZEHİR DEĞİLDİR
Bir diş hekimini diş hekimi koltuğunda size iğne yapan, dişinizi çeken ya da dişinizin dolgusunu yapmak için dişinizi oyan biri olarak tanımak var ya da daha ilkokula başlamadan, 4-5 yaş grubunda sınıfınıza gelmiş, sizinle oyun oynayan, şakalaşan, bütün uygulamayı sanki bir tiyatro sahnesinde, size farklı bir hikayeyle yansıtmaya çalışan kişi olarak tanımak var." Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, ebeveynlerin internetteki her şeye inanmamaları gerektiğini dile getirdi. Dülgergil, "Flor uygulamasını veli onay formu doldurulmadan yapamıyoruz. Bu formda da bazı kafa karıştırıcı ifadeler var. Örneğin, astım krizini tetikler veya çocuklarda alerji yapıyor gibi. Çocuğun birden fazla maddeye karşı şüpheli alerjik vakaları varsa velinin bu konuda şüpheli davranması normaldir. Kullanılan florun bu konsantrasyonda hiçbir zararlı etkisi yok. Flor kesinlikle bir zehir değildir" ifadesini kullandı.