Tarih: 05.06.2023 20:26

Hastalık riski arttı

Facebook Twitter Linked-in

 

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, son günlerde artan yağışlar ve sonrasında yaşanan sıcaklıklar nedeniyle ekili arazisi olan Kırıkkale çiftçisini uyardı. Öztürk, riskin arttığını söyleyerek tedbir alınmasını önerdi.

 

ÖNEMLİ BİR DURUM

Kırıkkale’de son haftalarda artan yağışlar ve buna bağlı olarak sel felaketleri yaşanırken, Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk’ten uyarı geldi. Başkan Öztürk, yağışlar sonrası yaşanan sıcaklıklar nedeniyle ekili alanlarda bazı hastalıkların ortaya çıkabileceğini hatırlatarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Kırıkkale’de özellikle Nohut ve buğday eken üreticileri özellikle uyaran Öztürk, gerekli mücadele yapılmasının önemine değindi.

 

DURUMU ANLATTI

Yaşanabilecek hastalıklar hakkında bilgi veren Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, “Bahsettiğimiz dönemlerde buğdayda Pas nohutta ise antraknoz hastalığı riski artmıştır. Buğday da pas hastalığı genellikle paslı kahverengi renkte gözükmektedir. Bitkideki ilk belirtisi renk açılmasıyla başlayan renklerdir. Hava sıcaklıklarının yüksek olup yağmurdan dolayı fazla nem olması hastalığın yayılmasına sebep olmaktadır. Hastalıkla mücadele için doğru zamanda yabancı ot kontrolü yapılmalı ve azotlu gübreden kaçınılması gerekir” dedi.

 

NOHUT UYARISI

Nohut arazilerinde görülmesi muhtemel hastalıklar hakkın​​​​​​​da da bilgi veren Başkan Öztürk,”İlimiz genelinde son zamanlarda yağışın fazla olması mevsimin serin ve nemli geçmesi nedeniyle nohut tarlalarında antraknoz riski artmıştır. Tarlada hastalığın ilk görüldüğü ocaklardaki hastalıklı nohut bit​​​​​​​kilerini sökerek tarladan uzaklaştırılması gerekir. Yağışların devam ediyor olması hastalığın yayılmasına ve artmasına sebep olmaktadır. Nohut ekili alanlarımıza kontrollerinin yapılması ve gerekli ilaçların kullanılması gerekmektedir. Hasadı yapılmış olan Nohut’un tohumluğa ayrılacak olan miktarı 7-8 gün süreyle güneş altında kurtulmalıdır” şeklinde tavsiyede bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —