Tarih: 03.04.2015 21:27

İyi kullanılabilir tarım arazisi bırakılmış olacak”

Facebook Twitter Linked-in

 

Tarım arazilerinin durumu konuşuldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce İl Genel Meclisi üyelerine Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Uygulamalar” anlatıldı.

Daha iyi kullanılabilir

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, İl Genel Meclis Üyelerine, ‘Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Uygulamalar' konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İl Genel Meclis Başkanı Şerafettin Atalay,  Tarım Komisyonu Başkanı Yılmaz Cebeci, Meclis üyeleri, İl Müdürü Recep Kırbaş, Arazi Edindirme Şube Müdürü Oğuzhan Güni, Mühendis Mikail Dedebali katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Recep Kırbaş, Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önlenmesi ile maliyetler azalacak ve verimlilik artışı sayesinde çiftçilerimizin daha çok kazanacak. Tarımsal sulama, makine teçhizat alımı, yakıt tüketimi gibi çok sayıda kalemde çiftçinin cebinden daha az para çıkacak. Tarımsal üretimde ise verimlilik artışı sağlanacak öylece gelecek nesillere daha iyi kullanılabilir tarım arazi bırakılmış olacaktır” dedi.

Planlı tarım politikası

Toplantıda daha sonra konu uzmanı Mühendis Mikail Dedebali tarafından 31.12.2014 tarihli Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren "Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmelik" doğrultusunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak uygulamaya konulan ``Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Uygulama Talimatı``, İlgili mevzuat çerçevesinde tarımsal arazilerin devri, miras yolu ile intikali, değerlemesi, yeter gelirli arazi büyüklüğü ve ekonomik bütünlüğüne ilişkin mevzuat hükümleri anlatıldı.

Ne kadar arazi var?

Ayrıca ehil mirasçıya ait niteliklerin tespiti ile işletmelerin parçalanarak küçülmesinin önüne geçilmesi, planlı bir tarım politikası üretilmesi, yeter gelirli arazi miktarının altında arazilerin paylaştırılmadan ekonomik olarak üretimde bulunacak mirasçılara devriyle daha kazançlı işletmeler kurulması hedeflendiği vurgulandı. Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı arazilerin parsel büyüklüklerine dağılımına bakıldığında Bahşili'de 2.722, Balışeyh'te 26.620, Çelebi'de 3.468, Delice'de 29.186, Karakeçili'de 2.405,  Keskin'de 25.473, Merkez ilçede 8.338, Sulakyurt'ta 15.886 ve Yahşihan ilçesinde 3.189 olmak üzere İl genelinde ÇKS ye kayıtlı 16.500 çiftçinin yaklaşık olarak 118 bin parseli olduğu görüldü. Toplantı İl Genel Meclis Üyelerinin sorularının cevaplandırılması ile son buldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —