Erken tanı çok önemli
Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Dr. Feramiş Ender Güneş kanser konusunda önemli uyarılarda bulundu.
KANSER AÇIKLAMASI
Kanser´in, Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açtığını bu durumun ise farkındalık oluşması ile yenilebileceğini vurguladı. Güngüneş, ?Bir kişinin diyetine yapılan özel değişiklikler de fark yaratabilir. Alkol aynı zamanda birkaç kanser riski ile de güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Alkol tüketiminin azaltılması ağız, farenks, gırtlak, yemek borusu, barsak, karaciğer ve göğüs kanseri riskini azaltır. Genel olarak ortak kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı bir diyetle, fiziksel olarak aktif olmakla ve sağlıklı vücut ağırlığını koruyarak engellenebilir.
KETEM KURULDU
Güngüneş ve solaryum gibi diğer kaynaklardan gelen ultraviyole (UV) radyasyona maruziyetin azaltılması da birçok deri kanseri riskini azaltmak için önemlidir? Güngüneş ?Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur.
FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
Bünyemizde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM ) 40-69 yaş arası bayanlarda meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası bayanlarda rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaşlar arasındaki kadın-erkek tüm vatandaşlarımız da kolon kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkânları artmakta, yaşam kalitesi yükselmektedir. Güngüneş ?Bilindiği üzere tüm dünyada 4 Şubat, kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacı ile ?Dünya Kanser Günü? olarak belirlenmiştir. Kanser Daire Başkanlığımızın da üyesi olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütünün (UICC) başlattığı 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında, kanser konusunda vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ve sağlıklı yaşam davranışlarının kazandırılması amacıyla her yıl 4 Şubatta ülkemiz genelinde farkındalık etkinlikleri yapılmaktadır.
HASTALIK UYARISI
İl Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser farkındalığını artırarak toplumu bilgilendirme, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu bilincini oluşturma çalışmalarımız yıl boyunca devam etmektedir. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır. Tüm halkımızı ücretsiz kanser taramalarına bekliyor, kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olduğu unutulmamalıdır. dur ve halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir? dedi.