Kırıkkale Üniversitesinde Kırım İşgalinin Kırım Türkleri’ne ve Türkiye’ye Etkileri konulu panel düzenlendi. Panele katılan ve yaşanan olaylar sebebiyle torunuyla birlikte Kırım’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Kırım Tatarı Dilara İbragimova, ülkemize geliş sürecini anlattı “Kırım serbest olur da döneriz inşallah” diye konuştu.
GENİŞ KATILIM OLDU
Kırıkkale Üniversitesi Endüstri ve Verimlilik Topluluğu ile Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şubesi işbirliğiyle Şehit Aydın Çopur Konferans Salonu’nda “Kırım İşgalinin Kırım Türkleri’ne ve Türkiye’ye Etkileri” konulu panel düzenlendi. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker’in moderatörlüğünde gerçekleşen, Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Gazeteci Yazar Gönül Şamilkızı ve Dilara İbragimova’nın konuşmacı olarak yer aldığı panele, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, Kırım Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Uğur Yaşar Uygun, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırım Tatar Milli Marşı Ant Etkenmen ile başlayan program, Kırıkkale Kırım Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yaşar Uygun, KTMM Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, KTMM BaşkanYardımcısı İlmi Ümer, Ukrayna Büyükelçiliği Temsilcisi Denis Zolotaryov ve Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz’ın konuşmaları ile devam etti.
İŞGAL SÜRECİ ANLATILDI
Konuşmaların ardından panel moderatörü Prof. Dr. Ahmet Kürşad Türker, bir Kırım Türkü olarak ailesinin soy ağacını ve Kırım’dan Türkiye’ye geliş hikayesini anlattı. Panelist gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı, 2014’te Kırım’ın işgaliyle başlayan ve Şubat 2022’de savaşla devam eden süreci, uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi. Şamilkızı, “2014 senesinde bizim tanıklık ettiğimiz Kırım’ın işgali sürecinde Kırım’da hiçbir zaman Rus yanlısı bir gösteriye şahitlik etmedim. Kırım’ın işgalinin sonlanmasına doğru orada bulundum ve hiçbir zaman sayısı bir kişinin üzerine çıkan Rus topluluğu görmedim.” Diye konuştu. Yaşanan olaylar sebebiyle torunuyla birlikte Kırım’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Kırım Tatarı Dilara İbragimova, ülkemize geliş sürecini anlattı “Kırım serbest olur da döneriz inşallah” dedi.