Kırımlılar soydaşlarını unutmadı

Kırımlılar soydaşlarını unutmadı

Kırımlılar soydaşlarını unutmadı

Yıl dönümü programı

Kırıkkale´de yaşayan Kırımlılar Derneği, 18 Mart 1944 yılında Kırım Sürgününün 72´nci yıl dönümünü unutmadı.  Rusların uyguladığı vahşet, hafızlardan silinmeyecek.

DUALARLA ANILDILAR

Kırıkkale Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği sürgünün 72´nci yıl dönümünde Nur Camii´nde Mevlid okuttu. Geçtiğimiz yıl ilki yapılan etkinliğin bu seneki bölümünde, 36 hatim, 250 Yasin Şerif ve 72 bin salavat, sürgün ve sonrasında hayatını kaybeden Kırımlıların ruhuna gönderildi. Ayrıca camiye gelen vatandaşlar gül suyu ve lokum ikram edildi.

KARA BİR LEKE

Kırıkkale Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz İdik, ?18 Mart 1944 yılında Kırım Türklerinin Sürgününün üzerinden 72 yıl geçti.  Kırım Türkleri bundan 72 yıl önce vatanlarından Kızılordunun askerlerinin baskını ile zorla sürgün edildi. 423 bin Kırım Türkü, vagonlara istiflenerek yurtlarından kovuldu.   Havasızlıktan, baş gösteren hastalıklardan, açlıktan, susuzluktan binlerce Kırım Tatarı bu yolculuğun sonunu göremedi. Pek çok kadın ve genç kız kan zehirlenmesinden, çocuklar ve bebekler açlıktan, yaşlılar hastalıktan kırıldı.  Bu ölüm yolculuğu ve sonrasında atıldıkları toplama kamplarında 193 bin Kırım Türkü şehit oldu.  Bütün bir halkın tamamen yok edilmesi amacıyla işlenen bu ?soykırım? suçu insanlık tarihinin en kara sayfalarından biri olarak kayıtlara geçti? dedi.  

MÜCADELE DEVAM ETTİ

Rusların soykırımla kalmadığını belirten İdik, ?Kırım´daki medeniyetimize ait her türlü iz yok edilmeye çalışıldı, okullar, camiler yıkıldı,  bütün belgeler, evraklar, kitaplar, arşivler yakıldı, mezarlıklar bile bozuldu, yer adlarının tamamı değiştirildi. Sürgün sonrasında hayatta kalabilenler, vatanlarından binlerce kilometre uzakta, her türlü olumsuzluklara rağmen hayatlarını idame ettirebildiler. Nefes almakta bile zorlanırken vatanlarını unutmadılar, Kırım´a dönüş için on yıllarca hayranlık uyandıran bir mücadele verdiler. Sovyetler Birliği´nin çözülme süreci içinde Kırım´a geri dönebilen Kırım Tatarları 1990´lı yılların başından itibaren Vatanlarında yeniden kök salmaya başladı, büyük yokluklar içinde millî müesseselerini yeniden kurmaya uğraş verdi. Kırımlılar mücadelelerinden asla vaaz geçmeyecek? diye konuştu.