Tarih: 21.11.2022 20:34

Kış tedbirleri açıklandı

Facebook Twitter Linked-in

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Kırıkkale Valiliği Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri konusunda bir duyuru yaptı. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelgede “Vatandaşlarımızın kış mevsimi süresince huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerini ve sürücülerin trafik kural ihlal davranışlarının en aza indirilmesini sağlamak amacıyla trafik kazalarının oluşmasında önemli rol oynayan kış mevsimi koşulları ve trafik güvenliğine yönelik diğer olumsuzluklar da dikkate alınarak tedbirler alınması uygun görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

KIŞ TEDBİRİ AÇIKLAMASI

Kırıkkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Trafik kazaları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının %50 oranında azaltılmasını hedefleyen 20112020 Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı; 100 bin kişi başına trafikteki can kaybı %13,4’ten %5,8’e düşürülerek ülkemiz adına başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Trafik güvenliğindeki başarı trendinin istikrarlı bir şekilde devam ettirilmesi, ülkemizde trafik güvenliğinin artırılması amacıyla kısa/orta vadedeki hedeflere yönelik olarak hazırlanan ve önümüzdeki süreçte çalışmalarımıza rehberlik edecek 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ile 20212023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı2021/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesi olarak yayımlanmıştır. Yol kullanıcılarının trafik kurallarına uymalarını sağlanmak için en etkin müdahale yöntemi olan trafik denetimlerinde Algılanan Yakalanma Risk Duygusunun artırılarak can ve mal güvenliğinin sağlanması önem arz etmektedir. Bu doğrultuda; polis ve jandarma trafik birimlerinin mevsimsel koşulları dikkate alarak bir plan dâhilinde hedefe yönelik faaliyet yürütmesi, denetimin yanı sıra sürücü davranışını olumlu yönde değiştirmeye yönelik toplumsal farkındalığı artırıcı yüz yüze iletişim kurulması, yönlendirme/bilgilendirme yapılması ve rehberlik edilmesi trafik güvenliği açısından son derece önemlidir.

İŞTE O TEDBİRLER

Vali/Kaymakamların başkanlığında, trafikle ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin (UKOME, il, ilçe trafik komisyonu üyeleri ve bu komisyonların gerekli gördüğü durumlarda çağıracağı kuruluş temsilcileri) katılımıyla kış mevsimi süresince alınması gereken bütün tedbirlerin planlanması/uygulamaya konulması ve kurum/kuruluşlar arasında iş bölümü yapılması hususunda Kasım ayı içerisinde toplantı düzenlenmesi, Trafik polis ekipleri ile jandarma trafik timlerince oluşturulan “Karma Ekipler” aracılığıyla şehir içi, şehirler arası ve köy yollarında çok sayıda araç ve sürücünün denetlenmesine yönelik uygulamanın devamlılığının sağlanması. Birden fazla ilin sorumluluğunda olan karayolu güzergâh ve geçitlerinde; yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan nedeniyle yolun trafiğe kapandığı durumlarda iller arasında koordinasyonun Valilikler kanalıyla sağlanması; il ve ilçe merkezi ile dinlenme tesislerinde bulunan taşıtların karayoluna çıkışlarına müsaade edilmemesi, karayolu elverişli hale gelinceye kadar bu güzergâhları kullanacak olan taşıtların uygun yerlerde (konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler vb.) bekletilmesi, bu süre içerisinde otobüslerin de terminallerden çıkış yapmalarına izin verilmemesi ve gerekli diğer tedbirlerin alınmasının yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşlar ile belediyelerin kendi görev alanlarına giren konularda gerekli ilave tedbirleri alması ve özellikle karla mücadele kapsamında kullanılan araç, gereç ve donanımlarının tam ve çalışır vaziyette bulunmalarının sağlanması.

IŞIK FAR UYARISI

Şehir içi ve şehirler arası “Alternatif Güzergâhların önceden belirlenerek kamuoyuna duyurulması, olumsuz hava koşulları nedeniyle karayolunun trafiğe kapanması veya trafiğin yoğunlaşması halinde taşıt trafiğinin belirlenen alternatif güzergâhlara yönlendirilmesi. Yol/çevre koşulları kaynaklı kazalarda istatistiki verilerin analiz edilerek alınan/alınacak trafik tedbirlerinin gözden geçirilmesi ve yolun yapım/bakımından sorumlu kuruluşlar ile koordinasyonun artırılması. Hava muhalefeti ve diğer etkenlerden dolayı görünürlüğü azalan, kirlenen, yıpranan, kırılan ve reflektif özelliğini kaybeden maket/model trafik araçları ile maket/model trafik personelinin en kısa sürede eksikliklerinin giderilmesi. Karayollarında şiddetli hava akımına bağlı sis, kar sürgünü, gizli buzlanma vb. olumsuzlukların yaşandığı karayolu kesimlerine gelinmeden önce özellikle yüksek ve ağır taşıt sürücülerinin durdurularak megafonla veya LED ekranlı panel cihazı bulunan ekip/tim otolarıyla; “görüş mesafesinin azaldığı”, “takip mesafesini artırmaları”, “şerit izleme kurallarına uymaları”, “sis farlarını kullanmaları”, “yavaş ve dikkatli seyretmeleri”, “gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını yakmaları” hususlarında uyarılması.

ÖNCEDEN TESBİT EDİLMELİ

Trafik kazalarına neden olan; Ağır taşıtların kasa/römork yüklerinin kayması ve direksiyon hâkimiyetinin kaybolması sonucu devrilme, savrulma ve kaymasına neden olan “yanal rüzgar”ın oluştuğu köprüler, tünel giriş ve çıkışları ile boğaz niteliğindeki topografik yapının bulunduğu kesimlerin, Yağan karın “sürgün” şeklinde karayolu yüzeyine gelmesi sonucu yol yüzeyinde oluşan açık ve gizli buzlanma nedeniyle araç lastiklerinin karayolu yüzeyi ile olan temasını önleyen bölgelerin, Hava sıcaklığının ani düşmesi sonucunda viyadüklü/viyadüksüz köprülerin alt ve üstünden geçen rüzgarların etkisiyle oluşabilecek, “erken ve gizli buzlanma” riskinin yüksek olduğu kesimlerin, Köprü ve yol eğiminin farklılaştığı yol kesimleri ile yağmur ve eriyen kar sularını karayolundan hızla tahliye etmek amacıyla yapılan ve “sanatyapıları” olarak adlandırılan menfez, mazgal, rögarların kapanma olasılığı bulunan yerlerin önceden tespit edilmesi ve alınacak tedbirlerin planlanarak uygulanması.

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI

Ağır tonajlı taşıtların, yük üzerini branda vb. gereçlerle kapatmamaları sonucunda taşınan yük eşyasının yola düşmesi nedeniyle diğer sürücülerin refleks ya da düşen malzemeden kaçınma gerekçesiyle yaptıkları manevra veya direksiyon hakimiyetini kaybederek kazaya karıştıkları dikkate alınarak yük üzerini branda vb. gereçlerle kapatmayan sürücüler hakkında Karayolları Trafik Kanunu’nun 65’inci maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 128’inci ve devamı maddeleri gereğince işlem yapılması. Karayolu üzerindeki dinlenme tesis işletmecileri/yöneticileri ile koordinasyon kurularak tesiste bulunan iletişim araçları vasıtasıyla sürücülerin hava, yol ve trafik şartlan konusunda bilgilendirilmesinin sağlanması. Yerleşim yeri dışındaki karayollarında mahsur kalan sürücü ve yolcuların mağduriyet yaşamamaları amacıyla yerel yönetimlerce imkânlar dâhilinde her türlü yardımın ulaştırılması, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesislerden istifade etmelerinin sağlanması. “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’\\e kış lastiği zorunluluğu, kullanım şartları ve denetimlere ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup bu kapsamda ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirler arası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğuna uyulması ve buna yönelik denetimlerin artırılması.

YERLEŞİM BİRİMİ TEDBİRLERİ

Özellikle kış ve kötü hava/yol koşullarında trafik akım yoğunluğu ve tıkanmaların önüne geçebilmek ve toplu taşımayı özendirmek amacıyla yerel medya kuruluşları ile iş birliği sağlanarak halkın toplu taşıma vasıtalarından yararlanmalarının tavsiye edilmesi. Belediyelerin kar yağışı ve küreme sırasında cadde ve sokakların kaldırım kenarlarına sürülen karların kısa zamanda alınmaması sonucu yol üzeri park disiplininin bozulması, akan trafiğin kullandığı şeritlerin işgal edilmesi gibi olumsuzlukların ortaya çıkabileceği değerlendirildiğinden bu olumsuzlukların önlenmesi amacıyla kar yığın ve kümelerinin derhal kaldırılmasının sağlanarak gündüz hava sıcaklığının artması nedeniyle eriyen karların yol yüzeyinde kalması ve akşam saatlerinde buzlanmaya dönüşerek karayolu güvenliğini olumsuz etkilemesinin önlenmesi. Taşıt ve yaya trafiğinin yol/kaldırım yüzeyinde oluşabilecek buzlanmadan olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla hedef cadde ve sokaklarda “Tuz Varili” uygulamasının yapılması.

DENETİM AÇIKLAMASI

Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından merkezden görevlendirilecek müfettişler ve yetkili personel tarafından Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri kapsamında yürütülen çalışmaların etkinliği ve talimatlara uyulup uyulmadığı hususlarının denetlenmesi ve düzenlenen denetim sonuç raporlarına ilişkin ilgili birim tarafından değerlendirme analiz sonuç raporunun hazırlanması. konularının başta valiler, kaymakamlar, il emniyet müdürleri ve il jandarma komutanları olmak üzere görevli ve yetkili sıralı/sorumlu amirlerce kış mevsimi süresince titizlikle takip edilmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir” denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —