Köyde nasıl yaşanır, bunu öğrendiler!
Kırıkkale Üniversitesi kız öğrencileri, bir günlüğünde olsa köyde kadın olmayı öğrendi. Kırıkkale Üniversitesi kız öğrencileri, bir günlüğünde olsa köyde kadın olmayı öğrendi. Umut Veren Proje' kapsamında Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencileri, köyde kadının çalışma hayatını yaşadı.
Köylüler gibi yaşadılar
Kırıkkale merkeze bağlı Hıdırşeyh köyünde gerçekleştirilen etkinliğin danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Metin Elkatmış yaparken, proje yürütücüleri 3. sınıf öğrencilerinden Damla Taşkoparan, Büşra Avşar ve Büşra Talay katkı sundu. Atatürk`ün, "Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim." sözünden yola çıkan öğrenciler, köylü kadınların yaşadıkları çile ve sevinçlerine ortak oldu.
Manidar etkinlik
Yapılan etkinliğin oldukça manidar olduğunu dile getiren Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Metin Elkatmış, Bizler bu projeyle şehir merkezlerinde, salon toplantılarına indirgenen; kadının önemi, değeri ve yerini konu alan protokol cümlelerinden oluşan rutin bir kutlama merasimine alternatif oluşturmak amacıyla yola çıktık. Bu amacı gerçekleştirmek içinde Kırıkkale'den 35 kilometre uzaklıktaki Hıdırşeyh köyünü seçtik. Özellikle kırsaldaki kadınlarımıza ulaşabilmek onların hayatına dokunabilmek ve onlara bir günde olsa mutlu bir an yaşatabilmek adına son derece önemli bir çaba olduğunu düşünüyorum dedi.
Öğrenciler tebrik edildi
Projenin mimarları olan öğrencilere özverili çabalarından dolayı tebrik eden Elkamış, Başta Hıdırşeyh köyüne ulaşmaları, ortamı ve misafirleri organize etmeleri onların aksiyoner birer kimlik kazanmalarına katkı sunmuştur. Köyde Kadın Olmak' üzerine yapılan konuşma ve söyleşi ile başlayan etkinliğimiz kadın temalı şiir dinletisi ile devam etti. Bu kapsamda başta Yavuz Bülent Bakiler'in `Bilmem ki nemsin`, Necip Fazıl Kısakürek'in `Kadın` adlı şiirleri Hıdırşeyh kadınları tarafından büyük bir beğeniyle dinlendi. Ardından Halam Geldi' adlı çocuk gelinleri konu alan sinema filminin izlenmesiyle devam etti. Ülkemizin önemli bir yarasına parmak basan filmin ardından sohbet ve ikramlar gerçekleşti. diye konuştu.
Köyü güzdiler
Elkamış, şöyle devam etti: Projeyi hazırlayanlar olarak önceden hazırlığımız olmasına karşın Hıdırşeyhli kadınlarda bizlere bir sürpriz yaparak kendi ikramlarını sundular. Anadolu kadınının misafirperverliğini yansıtan bu tabloda projemizin amacına matuf olduğunun bir göstergesi olarak zihinlerimizde yer aldı. Son olarak müzik eşliğinde oynan oyunların ardından kısa bir köy gezisi ile gün tamamlandı. Bölge halkının takdirini toplayan öğrenciler, projelerini tamamlarken, Dün Nene Hatunlar vardı, bugünde torunları meşaleyi ellerine aldılar." diyerek yöreden ayrıldı.