Tarih: 03.01.2018 18:03

KOAH günümüzün en kötü hastalığı!

Facebook Twitter Linked-in

KOAH uyarısı!

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesinde ve Kırıkkale Yüksek İhtisas hastanesinde çalışan Göğüs ve İç Hastalıkları uzman ve asistanlarına yönelik hekim bilgilendirme toplantısı yapıldı.

HAVAMIZI KORUYALIM

Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu ve Doç. Dr. Ayşe Baççıoğlu etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikle KOAH hakkında farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, ?Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığıdır. Erken tanı ile hastalığın önlenmesi mümkün olup morbidite azaltılabilir. Dünya Sağlık Örgütü´nün katılımıyla oluşturulan ?Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu? (Global Initiation for Chronic Obstructive Lung Diseases-GOLD) tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü organize edilen ?Dünya KOAH Gününde bu yılın sloganı ?Havamızı Koruyalım KOAH´sız Yaşayalım? olarak belirlenmiştir.?

SİNSİ BİR HASTALIK

?Bilgilendirmenin amacı, kamuoyu ve sağlık personeli arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altında bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak, solunum fonksiyon testi yaptırmalarını teşvik etmek, bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda yöneticileri ve yetkilileri bilgilendirmek ve harekete geçmelerini sağlamaktır? dedi. Hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, KOAH´ın nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek ?KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. Ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH´lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir? dedi.

SİGARAYI BIRAKALIM

Sigara içenlerin daha fazla hastalık riski taşıdıklarını ifade eden Doç. Dr. Ayşe Baççıoğlu, ?Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. KOAH´lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Bunun dışında diğer zararlı toz ve dumandan, kirli havadan uzak durulması gerekir. Bu adımlara ek olarak grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması, hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Yeterli bir fiziksel aktivite için ağır egzersizlere gerek yoktur. Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir? açık lamasında bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —