Anahtar Kelimeler: bilirkişilik sempozyumu

KÜ´de bilirkişilik sempozyumu

KÜ´de bilirkişilik sempozyumu

KÜ´de bilirkişilik sempozyumu

Sempozyum düzenlendi

Kırıkkale Üniversitesinde Genç Hukuçular Topluluğu tarafından ´Bilirkişilk Mevzuatı ve Uygulamada Bilirkişilik´ konulu sempozyum düzenlendi.

BİLİRKİŞİLİK HEP VAR OLACAK

Hukuk Fakültesi Kocatepe Salonu´nda düzenlenen sempozyuma Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanı Hakim İzzet Başara, Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı Erdoğan Bayrakdar, Kırıkkale Baro Başkan Yardımcısı Avukat Fatih Karabük, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Üniversite Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Yücel´in sempozyum başkanlığı yaptığı programda Bilirkişilik Daire Başkanı Hakim İzzet Başara, Kırıkkale Baro Başkan Yardımcısı Avukat Fatih Karabük ve Doç. Dr. Ozan Can bilirkişilik mevzuatı ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.

ORANTILI BİR MÜESSESE

Hakim İzzet Başara 24 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren bilirkişilik kanununun bilirkişiliğe kurumsal bir anlayış getirdiğini belirterek,    ?Kurumsal bir yapı tesisiyle yılların sorununu bir anda çözeceğimizi söylemek çok gerçekçi bir yaklaşım değil ama iyi bir altyapı oluşturma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bilirkişilik her zaman gelişmeye ve güncellenmeye açık bir alan. Ehil insanların elinden çıkan bilirkişilik raporlarının yargının istifadesine sunulması bu süreçteki hedeflerimizden birisidir. Yargılama faaliyeti sürdükçe bilirkişilik hep var olacak. Hakimin genel hayat tecrübesi ya da hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgisiyle çözebileceği konular dışında, elbette özel ve teknik bilgi sahibi bilirkişilerin oy ve görüşlerinden istifade etmesi gerekecek. Adil yargılamanın tesisi, hakkın tecellisi, makul sürede yargılama, mahkemelerin bağımsızlığı; bunların hepsiyle bilirkişilik doğru orantılı bir müessesedir? dedi.

KURUMUNU O SEVİYEYE GETİRMELİYİZ

Bilirkişiliğin bir kazanç kapısı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Hakim İzzet Başara bu algının kırılması gerektiğini söyledi. Başara ?Maalesef biz tam aksini söylesek de bilirkişilik kazanç kapısı ve meslek haline gelmiş. Bunu kırmamız lazım. Avrupa ülkelerinde bilirkişilik çok itibarlı bir konumda. Çünkü orada insanlar kazanç getirici faaliyetten öte bilirkişiliği, mesleki uzmanlık alanlarında edindikleri bilgi ve tecrübelerini yargının hizmetine sunmak olarak görüyorlar. Para kazanmayı ikinci planda görüyorlar ve kurum o kadar itibarlı bir halde ki kendi meslektaşları arasında bile kuruma farklı gözle yaklaşılıyor. Bizler de bilirkişilik kurumunu o seviyeye getirmeliyiz? şeklinde konuştu. Kırıkkale Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Fatih Karabük mesleki tecrübelerini anlatarak bilirkişilik müessesesi hakkında değerlendirmede bulundu. Doç. Dr. Ozan Can örnekler üzerinden bilirkişilik üzerine genel değerlendirme yaptı ve görüşlerini paylaştı.    Genel değerlendirmenin ardından dinleyicilerin sorularına cevap verildi. Program konuşmacılara plaket verilmesi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı