Kurbanlık uyarısı!
Gıda Tarım Hayvancılık ve İl müdürlüğü tarafından Kurbanlık alırken dikkatli olunması dikkatli olunması gerektiği açıklandı yapılan açıklamada Satın alınacak hayvanın, Veteriner Sağlık Raporu Hayvan büyükbaş ise ek olarak Kulak küpesi ve pasaportu da bulunması gerektiği ifade edildi
KURBANLIK UYARILARI
Yaklaşan kurban bayramı öncesi Gıda Tarım Hayvancılık ve İl Müdürlüğü kurbanlık alacak vatandaşları da uyarıda bulunarak kurbanlık olacak hayvanların şartlarını açıkladı yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: ?Kurbanlık hayvan aşırı zayıf ve gebe olmamalıdır Durgun ve halsiz olmamalıdır, Aşırı öksürük ve aksırıklı olmamalıdır, Gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, Göz, ağız ve burnunda akıntı, olmamalıdır?
BESİLİ KOYUN VE KEÇİLERİN
?Bel omurları el ile kavrandığında kemik uçları ve kaburga kemikleri kolaylıkla hissedilmez. Belleri düz ve yürüyüşleri diktir. Vücut çukurları kaybolmuş, Kemik uçları belirgin değildir. Kurbanlık hayvanlar uzun yoldan gelmişse, kesilmeden önce mutlaka dinlendirilmeli ve Beslenmesi gerektiğinde büyük baş hayvanlarda 1 günde yarım kilo, küçükbaş hayvanlarda 1 günde 150 gram, arpadan fazla kesif yem verilmemelidir. Kesime 8 saat kala su verilebilir fakat yemleme işlemi yapılmamalıdır. Hayvan kesim yerine götürülürken ürkütülmemelidir, Kesim sırasında hayvan eziyet çekmeyecek şekilde zapt-ı rapta alınmalıdır, Kesim işlemi çok keskin bir bıçakla ve ehil kimselerce yapılmalıdır, Kesim sırasında kanın iyi akması için hayvanın bir ön ayağı serbest bırakılmalı ve omurilik, ancak kan tamamen aktıktan sonra kesilmelidir.?
Dikkat Edilecek Hususlar
?Deri altında aşırı kanlanma, morarma ve çürüme olmamalıdır, Göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar bulunmamalıdır, Etlerde ve et yağında bazen sarı renk bulunabilir. Bu sarı renk, 24 sat bekletildiğinde tamamen kaybolmuyor veya azalmıyorsa eti tüketmeden önce mutlaka Veteriner Hekime danışılmalıdır, Karaciğer ve Akciğerler normal görünüm ve kıvamında olmalı, üzerlerinde su keseleri, apse benzeri şişlikler, parazit ve kurtçuklar varsa tüketilmeden kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı derinlikteki bir çukura gömülmelidir, Etlerde iltihap, yara ve mantarımsı üremeler olmamalıdır, Etlerin üzerinde veya kesitinde pirinç tanesi görünümünde hareketsiz cisimcikler varsa, böyle bir durumda etler soğuk bir yerde muhafaza edilmeli ve Veteriner-Hekime danışılmalıdır, Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır.?