Kırıkkale geçiş noktası olacak
Anadolu üreticisini Akdeniz limanlarına, Akdeniz narenciyesini kuzey pazarlarına bağlamayı amaçlayan ve 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu 2017´de hizmete girmesi planlanıyor...
ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen Karadeniz-Akdeniz Yolu 2017´de hizmete girecek. Proje; Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu üreticisini Akdeniz limanına bağlayacak. Yatırımcılara göre, Akdeniz´den Ukrayna ve komşu ülkelere ihraç edilecek narenciye sevkıyatı daha ucuz ve kolay olacak, böylece Rusya krizinin zararları telafi edilebilecek. Karadeniz-Akdeniz Yolu´nun 88 kilometrelik Ordu bölümünün bu yıl içinde, diğer etaplarının ise 2017 sonunda tamamlanması bekleniyor. Karayolları Genel Müdürlüğü´nden alınan bilgiye göre, 12 bin 146 km. uzunluğunda olan 18 adet Kuzey-Güney karayolu koridorunun 9 bin 726 km´sinin yani yüzde 80´inin fiziki ve geometrik iyileştirilmesi tamamlandı. Bin 191 km.´lik bölümde alışmalar devam ederken, bin 229 km.´nin ise ihale edilmesi planlanıyor.
18 KORİDOR AÇILACAK
Tüm Kuzey Anadolu şehirlerini ve Karadeniz limanlarını endüstri merkezleri ve güney limanlarıyla birleştirmeyi hedefleyen Kuzey-Güney istikametindeki 18 dikey koridor şöyle:
- Edirne-Çanakkale-İzmir-Aydın-Muğla
- Aziziye S.K.-Kırklareli-Tekirdağ-Balıkesir-Antalya
- Karasu-Sakarya-Kütahya-Afyon-Burdur-Antalya
- Afyon-Konya-(Anamur-Alanya)-Karaman-Silifke
- Zonguldak-Ankara-Aksaray-Mersin
- Bartın-Karabük-Gerede
- İnebolu-Kastamonu-Kırıkkale-Konya-Manavgat
- Kırıkkale-Kırşehir-Nevşehir-Niğde
- Sinop-Çorum-Kayseri-(Niğde-Mersin) Ayr.
- Samsun-Çorum-Kırıkkale
- Ünye-Tokat-Adana
- Ordu-Sivas-İskenderun
- Giresun-Malatya-Adıyaman-Gaziantep-Kilis
- Trabzon-Gümüşhane-Erzincan-Diyarbakır-Mardin
- Rize-Erzurum-Bingöl-Diyarbakır
- Artvin-Ardahan-Kars-Erzurum
- Ağrı-Bitlis-Siirt-Şırnak