Paralar ne oldu?
13 Mayıs Soma`da 301 işçinin hayatını kaybettiğini maden faciasında kurtulan maden işçileri isyan ederek, "Hükümet verdiği sözü tutmadı`` dediler.
Açıklama yaptılar
Soma maden faciasında yaralı olarak kurtulan işçiler Manisa Adliyesi önünde, Soma Davalarına bakan eski Manisa Baro Başkanı Avukat Zeynel Balkız`la birlikte basın toplantısı yaptı. Basın toplantısında Soma faciasından yaralı çıkan 10 işçi katıldı. Avukat Zeynel Balkız yaptığı açıklamada Soma davalarının adeta kış uykusuna yatırıldığını belirterek, "13 Mayıs 2014 günü 301 işçimiz şehit oldu. Yaralılar kurtulduklarına sevindiler. Ama şimdi hem işsizler, hem de tazminatlarını alamıyorlar. Hükümet bu güne kadar geçen Temmuz ve Ağustos aylarında 500`er TL verdi. Başka hiçbir gelirleri olmadı."dedi.
Atalay sözünü tutmadı!
Balkız konuşmasının devamında maden faciasından yaralı olan çıkan işçilere Bakan Beşir Atalay`ın verdiği sözü tutmadığını belirterek devam etti. Balkız, "Hükümet sözcüsü ve AFAD`de sorumlu Beşir Atalay`ın madencilere söz verip, AFAD`da toplanan paraları avucunuza koyacağız" dediğini, Başakan Davutoğlu`nun eşi Sara Davutoğlu`nun bilhassa yaralı kurtulan işçi Ahmet Mutuer`in evini ziyaret ettiğinde Yaralı olarak kurtulanlar için Mecliste düzenleme yapılıyor` sözü verdiğini belirterek şehit ailelerine biraz yardım yapıldı, arka çıkıldı. Fakat yaralı olarak çıkılanlara bir şey yapılmadı. Temmuz ve Ağustos aylarında 500`er TL verildi. AFAD`dan hiçbir yardım gelmedi. AFAD İl Müdürlüğüne gittiklerinde Dosyalan Ankara`ya gitti. Bizde bir çalışma kalmadı. Bizde bir şey beklemeyin` cevabı aldılar. İşçiler icraya düştü. Psikolojik tedavi görenler var. Hükümet sözünü tutsun. Bu kış uykusuna son versinler`` diye konuştu.
Artık feryad ediyoruz
Avukat Balkız Soma`da 2834 işçinin işsiz kaldığını, kıdemlerine göre dört ile 8 ay, ayda 800 ile 900 TL arasında işsizlik parası aldıklarını belirterek, "Pek çok işçi de SGK`dan emekli olarak çalışıyordu. Onlar işsiz kalınca işsizlik parası da alamıyorlar: Bu insanların taksiti, Üniversiteye giden çocukları var. Hükümet bu durumda olanlara da bir çare bulsun.Kınık Elmacı köyünde oturan İlkay yıldırım madende şehit oldu. Eşi Aslı Yıldırım trafik kazasında öldü. Sevcan (6) ve Sercan (7) ismindeki iki çocuğuna sahip çıkan olmadı. TBB olarak görevlendirdiğimiz bir Avukat arkadaşımızla vesayet altına aldırmak için çalışıyoruz. Soma sahip. En büyük mağdur`da yaşayan işçiler. Hükümet bir şey yapmamaya devam ederse hukuksal olarak hakları sonuna kadar arayacağız. Artık feryad ediyoruz" dedi.
Hâlâ cevap gelmedi
İşçilerden Selahattin Şen emekli olarak madende çalıştığını ve işsizlik parası alamadıklarını belirtti. Ahmet Mutluer`de Başbakanın eşinin evine gelip söz vermesine rağmen hiçbir yardım alamadıklarını, kazadan sonra psikolojik bozukluk geçirdiğini ve psikiyatr ilaçları aldığını Başbakanın en son Manisa`da il kongresine geldiğinde kendisinin kongre bitene kadar bekletildiğini, mektubunu korumaların aldığını ve hala cevap gelmediğini belirtti.