Çoğunluk sağlandı,
Tüzük Değişti,
Seçim 10 Temmuz´da
MHP´de çağrı heyeti 752 delegenin noter huzurunda imzalarının toplandığını duyurdu. Tüzük değişikliği için oylanan 14 maddeden 13´ü oy birliği ile kabul edildi.
KURULTAY TOPLANDI
Milliyetçi Hareket Partisi´nde aylardır süren olaylı kurultay toplandı. Çağrı heyeti, 752 imza toplandığını açıkladı. Ankara 13. Noterliği yetkilileri, şu ana kadar 659 delegenin imzasının alındığını ve sayım işleminin sürdüğünü belirtti. Hafta sonu olması nedeniyle de tasdik işlemlerinin, yarın yapılacağı ifade edildi. MHP yönetimi ise imza veren delegelerin 495´te kaldığını iddia etti. Divan için iki liste çıkınca delegeler tepki gösterdi, adaylar arasında anlaştı. Tüzükte yapılması planlanan 14 değişikliğin 13´ü oy birliği ile kabul edildi. Milliyetçi Harekat Partisi, tarihi bir gün yaşıyor.
752 İMZA TOPLANDI
Çağrı Heyeti, 752 imzanın toplandığını açıkladı. Ancak bunlar Noter tespitini bekleyen 50 imzanın daha olduğu açıklandı. Çağrı Heyeti üyesi ve Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır, bu sayının kurultayın açılışı için yeterli olduğunu ilan etti. MHP Genel Merkezi ise imza verenlerin 495´te kaldığını iddia etti. MHP yönetimi, ayrıca divan başkanlığı için ortaya çıkan iki isim için ayrı ayrı atılan 476 ile 171 imzanın toplamı olan 647 imzanın da yeterli olmadığını duyurdu.
TÜZÜĞÜN 13 MADDESİ DEĞİŞTİRİLDİ
Kurultayla yapılması planlanan 14 değişiklik oylandı. Tüzüğün 13 maddesinde değişiklik yapılması kabul edildi. Bunlar arasında 7 Haziran´dan sonra işlenen disiplin cezalarının kaldırılması ve 10 Temmuz´da büyük kongrenin yapılması maddeleri de var. Eğer çoğunlukla toplanamaması durumunda ise 17 Temmuz´da yapılacak. 7 Haziran 2015´den bu yana kadarki disiplin suçlarının affedilmesiyle, muhaliflere verdikleri destek nedeniyle uzaklaştırılan MHP´lilerin partiye geri dönmelerinin önü açıldı. Adaylardan Koray Aydın ve Sinan Oğan biri dışında değişikliklerden haberleri olmadığını dile getirdi.
İKİ LİSTEYE PROTESTO
Kurultay, muhaliflerin kendi aralarında sağlayamadığı anlaşmazlık ile başladı. Çoğunluğun sağlanmasının ardından ilk iş divan oluşturmak oldu. Ancak divan başkanlığı için iki liste çıktı. Sinan Oğan´ın desteklediği Hüseyin Türkoğlu ile Meral Akşener´in desteklediği Musavvat Dervişoğlu isimleri ilan edildi. Bunun ardından delegeler "Tek liste" tezahüratı yaparak durumu protesto etti. Koray Aydın bunun üzerine "Tüm gayretlerime rağmen tek liste oluşturulmasını sağlayamadım" açıklamasını yaptı.
AKŞENER´İN ADAYI SEÇİLDİ
Tepkilerin ardından genel başkan adayları ve Çağrı Heyeti bir odaya çekilerek toplantı yaptı ve tek liste üzerinde uzlaşma sağlandı. Ve Akşener´in adayı Musavvat Dervişoğlu üzerinde anlaşıldı. Divan başkan yardımcılığı için ise Halil Aydoğdu ve Dursun Ataş, üyeliklerine de Kürşat Ergün ile Nesrin Ünal önerildi. El kaldırılarak yapılan oylama ile divan seçilmiş oldu. Eğer iki liste çıksaydı, oylama el kaldırılarak değil, sandıklarda gidilerek yapılacak ve uzun sürecekti.
BAHÇELİ´NİN ADI ANONS EDİLDİ
Divan başkanlığı tüzük gereği Genel Başkan Devlet Bahçeli´yi konuşma yapmak için anons etti. Olumlu yanıt alamayınca gündem oluşturmak için çalışmaya başlandı. İlk çalışma, tüzükte disiplin ve olağanüstü kurultayı belirleyen maddeler üzerinde yapılıyor.
SAYIM UZUN SÜRDÜ
Toplantı yeter sayısı (salt çoğunluk) için 606´ya yakın delegeye ulaşılması gerekiyordu. Delegelerin imzalarını toplama işlemi tamamlandı. Çağrı Heyeti noter eşliğinde ´hazirun cetvelleri´ni birleştiriyor. Toplama işleminin ardından kaç delegenin katıldığı ortaya çıkacak. Buna göre de ´karar alma çoğunluğuna (toplam delegelerin üçte ikisi yani 807) ulaşıldı mı?´ sorusu yanıt bulacak.
İMZANIZI ATIN 900´Ü AŞALIM
Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel "Bizim için psikolojik sınır olan 900 sınırını aşmak için salonda bulunan delegelerin de imzalarını atması çağrıda bulunuyorum" anonsunu yaptı. Bu çağrının ardından salonda coşkulu bir hava oluştu. Genel Başkan adaylarının taraftarları ayrı ayrı tezahürat yapmaya başladı. Sinan Oğan, gecikmenin genel merkez itiraz etmesin diye gelenlerin noter ile tespit edilmesinden kaynaklandığını söyledi. Delege sayısının 700´ü bulacağını tahmin ettiğini söyleyen Oğan, "Meral Akşener kendisini diğer adaylardan ayrı mı tutuyor sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Bir iftar düzenledik. Meral Hanım katılmadı. Kendisini ayrı tutmak istiyorsa onun bileceği iş, ancak Ülkücülerin en çok ihtiyaç duyduğu şey birliktelik, bunun aksini yapanları camia cezalandırır."
GAYET İYİ BİLİYORUM
Alparslan Türkeş´in kızı Çağrı Türkeş, Sinan Oğan´ı desteklediğini belirterek Bahçeli´ye de mesaj verdi. MHP Genel Başkanı´nın yanlış yaptığını dile getiren Türkeş, bu kurultaydan çıkacak ismin Bahçeli´nin değil, Türkiye´yi yönetme iddiasında olanların rakibi olacağını söyledi. Özel yayının diğer konuğu eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Meral Akşener´i desteklediğini belirterek kendisine yapılan paralel yapı suçlamalarına "Ben nerede ve nasıl durduğumu biliyorum, Meral Hanım´ın da bildiğini gayet iyi biliyorum" yanıtını verdi.
BAHÇELİ´YE KARŞI 8 ADAY
Seçimlerde başarısız olunduğunu savunan muhalifler, Devlet Bahçeli´ye karşı bayrak açmıştı. Zaman içinde ortaya 8 aday çıktı:
Meral Akşener (Eski İçişleri Bakanı)
Koray Aydın (Eski Bakan)
Ümit Özdağ (MHP Genel Başkan yardımcısı)
Sait Gönen (eski Konya Milletvekili)
Sinan Oğan (Eski milletvekili)
Süleyman Servet Sazak (Gün Sazak´ı oğlu)
Suat Başaran (eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı)
Hüseyin Sözlü (Adana Büyükşehir Belediye Başkanı)