Tarih: 07.10.2019 14:38

Mısır hasadı başladı

Facebook Twitter Linked-in

 

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, mısır hasadının başladığını belirterek, bol kazançlar diledi.

HASAT ÇALIŞMASI BAŞLADI

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, "Mısır bitkisi, özellikle de uygun tohum seçildiğinde, hasadı kolay olan bir üründür. Bu nedenle çiftçiler tarafından oldukça fazla tercih edilir ve diğer bitkilere kıyasla üretimi daha fazla yapılmaktadır.  Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır. Siyah nokta görülmeye başlamasından itibaren dane rutubeti atarak hasat süresini beklemeye başlamaktadır. Mısır koçanının orta kısımlarından alınan her 4 tanenin 3 ?ünde siyah nokta görülür ise, mısır olgunlaşmasını tamamlamış demektir. Mısır hasadının yapılabileceği bu devreye hasat olgunluğu devresi de denir.

 KALİTESİ İÇİN BELİRLEYİCİDİR

Öztürk, "Hasat sonrası elde edilen ürün nemli ise, mısır depolamasından önce kurutmak gerekir. Mısır hasadı sonrası depolama 6 aydan az bir süre için yapılacak ise %15 nem oranına kadar kurutulmalıdır. Daha uzun bir süre için depolama yapılacak ise nem oranı %13 - %14 ?e kadar düşürülmelidir. Kurutma sıcaklığı mısırın kullanım alanına göre değişkenlik gösterir. İster tohumluk ister yemlik ya da tohumluk dışı herhangi bir kullanım amacı olsun, mısır hasadının doğru bir şekilde yapılması ürünün verimi ve kalitesi için belirleyicidir."

SİYAH TABAKA AÇIKLAMASI

Öztürk, "Mısırın hasat olgunluğuna gelip gelmediğine tanelerdeki nem oranını ölçerek karar vermek en doğru yoldur. Ancak nem ölçme olanağı yoksa tanenin değişimine bakarak karar vermek mümkündür. Hasat zamanı gelmiş bir mısır bitkisinde tanenin koçanla birleştiği yerde (dibinde) siyah tabaka oluşur. Siyah tabaka önce tanenin koçanla birleştiği ve koçan kısmında başlar ve sonra tanenin dip tarafında oluşur. Bıçağınızla taneyi yardığınız zaman siyah tabaka kolayca görülebilir. Bir koçanın olgunlaştığı; koçan ortasındaki tanelerin en az %75´ inin siyah tabakaya sahip olunca kabul edilir. Fizyolojik olgunluğa eren mısır taneleri yaklaşık %35 oranda nem içerir. Bu dönemde tane normal gelişimini tamamlamıştır, elle hasat edilebilir. Fakat böyle yüksek nemde makinalı hasat danelerin yumuşaklığı dolayısıyla hasat kaybını arttırır. Makine ile mısır hasadı için en uygun nem oranı %21-28 arsıdır. En ideal hasat zamanı (minimum kayıp ve kalitenin korunması açısından) tanedeki rutubet oranı %25 dolaylarında olduğu zamandır. Tane mısırın erken hasadı, genellikle istenen bir durumdur."

HASAT ERKEN YAPILACAK OLURSA

Öztürk, "Sap çürüklüğü ve fırtınadan dolayı daha az yatma olmuş olur. Erken hasatta, sonbahardaki yağışlara yakalanma şansı veya hasadı önleyecek herhangi bir olumsuz durum önlenmiş olur. Koçan dökülmesi azalır. Alım merkezlerinde sıra bekleme olmayabilir. Alıcıya ürün erken sunulduğu için belki olumlu bir fiyat ve iyi bir ödeme imkanı yakalanabilir."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —