Mozaikler Ankara´ya gidecek!

Mozaikler Ankara´ya gidecek!

Mozaikler Ankara´ya gidecek!

Çünkü müzemiz yok!

Kırıkkale´de müze eksikliği bir kere daha ortaya çıktı. Müze olmadığı için getçiğimiz günlerde bulunan tarihi mozaikler Ankara´ya gönderilecek.

MÜZEYE İHTİYAÇ VAR

Kırıkkale İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarına devam ediyor. Önceki gün yapılan oturumda meclise verilen önerge doğrultusunda araştırma yapan Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu, Delice İlçesi´ne bağlı Taşyazı ve Elmalı köyleri hudutlarında yer alan arazide bulunan Roma Seramiklerinin Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünde sergilenmek üzere Ankara´ya götürüleceğini açıkladı. İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara kültür varlıklarının korunması için Kırıkkale´de bir Kültür Müzesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

ANKARA´YA GİDECEK

Delice İlçesi´ne bağlı Taşyazı ve Elmalı köyleri hudutlarında yer alan arazide yapılan kazı çalışmaları sonrası bulunan Roma Seramikleri Kırıkkale´de Kültür Müzesi olmaması nedeniyle Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünde sergilenmek üzere Ankara´ya götürüleceği bildirildi. Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu raporuyla ilgili değerlendirmede bulunan İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, Kırıkkale´nin bacasız fabrika olan Turizm´den daha fazla pay alması için bu tür eserlere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Çaykara, bu tür eserlerin sergilenmesi ve muhafaza altına alınabilmesi için şehirde bir tane Kültür Müzesinin olması gerektiğini belirterek, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

ROMA SERAMİKLERİ

İl Genel Meclisi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu raporunda ?İl Özel İdaresinin görevleri arasında sayılan Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler kapsamında verilen önerge gereği, önergede konu edilen hususlarla ilgili olarak inceleme yapılmış ve aşağıdaki bilgilere ulaşılmıştır. Balışeyh İlçesi ile Delice Elmalı Köylerini birbirine bağlayan yolun yaklaşık 100 metre Güneydoğusunda Elmalı Köyüne yaklaşık 1 Km. Karalı Köyüne 2,5 Km. mesafede bulunan alanın, Delice ve Balışeyh İlçesi sınırlan içerisinde yer almakta olduğu, Cemalettin Nigar´a ait yerde, mozaik bulunan alan taban yüzeye çok yakın olup, yaklaşık 10-15 Cm. derinlikte olduğu, Roma dönemine tarihlenen mozaikte keklik figürünün bulunduğu tespit edilmiştir.

TAŞINMA ÇALIŞMASI

Mozaiğin bir kısmının izinsiz kazılar neticesinde tahrip olduğu, alanın ortasında bataklık bulunduğu, yüzeyde ince ve kaliteli Roma Seramikleri, yanında kaba işçiliğe sahip seramik parçalan, mezar veya çatı örtüsünde kullanılan kiremit parçaları tespit edilen alan, Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarım Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 26.10.2015 tarih ve 1608 sayılı kararlan ile 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildiği anlaşılmıştır. Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 3 Haziran 2016 tarihli yazısında, alanda kurtarma kazılarında kullanılmak üzere,  35.000.-TL. ödeneğin, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü adına aktarıldığı, Kurtarma kazısına ise 20 Haziran 2016 tarihinde başladığı alınan bilgiler arasındadır. Ayrıca İl Özel İdaresi tarafından yasa kapsamında Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı olarak 33.000.-TL ödenek ayrılmıştır. İlimiz de Kültür Müzesi bulunmadığından kurtarma kazısı sonucu açığa çıkarılan Mozaiklerin Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünde sergilenmek üzere taşımaların gerçekleştirileceği yapılan çalışmalardan anlaşılmıştır? ifadelerine yer verildi.