?Olumlu adımlar atılmalı?

?Olumlu adımlar atılmalı?

?Olumlu adımlar atılmalı?

Karabacak açıklamada bulundu

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yücel Karabacak, TÜİK´in %2,46 olarak açıkladığı ocak ayı enflasyonunun memur maaşlarına etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Karabacak, ?Memur maaşları hakkında olumlu adımlar atılmalı? dedi.

TÜİK TARAFINDAN AÇIKLANDI

2017´nin 6 ayı için verilen zammın ilk ayda eridiğini ifade eden Karabacak, ?Memur ve emeklileri önümüzdeki dönemde ortaya çıkması muhtemel çift haneli enflasyondan koruyun? dedi.   Karabacak, ?2017 yılının ilk ayına ilişkin enflasyon verileri TÜİK tarafından açıklandı. Buna göre enflasyon ocak ayında %2,46 oldu. Karabacak, ?Hatırlanacağı gibi 2015 yılında imzalanan ve geleneksel olarak tarihi başarı şeklinde nitelendirilen toplu sözleşmede memur ve emeklilerin maaşlarına 2017 yılının ilk 6 aylık dilimi için yüzde 3 artış yapılması kararlaştırılmış ve maaşlar da aybaşında buna göre artırılmıştı. Ocak ayı enflasyonu %2,46 çıkınca, kamu görevlilerine ve emeklilere yapılan %3´lük zammın neredeyse tamamının daha memurun eline geçmeden eridiği görüldü.

2016 YILININ GERİSİNE DÜŞECEK

Buna göre memurun elinde ocak maaşından geriye yalnızca %0,54´lük bir zam kaldı. Bundan sonra her ay enflasyon %0 bile çıksa, memurlar ve emekliler temmuz ayına kadar %0,54´lük zamla geçinmek zorunda kalacaklar. Fiyat gelişimlerine bakıldığında, büyük ihtimalle memur ve emeklilerin maaşları şubat ayı itibarı ile bütünüyle eriyecek ve alım gücü 2016 yılının da gerisine düşecek. Bilindiği üzere ülkemizde ailenin zorunlu harcamalarının büyük çoğunluğunu gıda, barınma, ısınma, ulaşım, okul, temizlik gibi gider kalıpları oluşturuyor. Son aylarda artan döviz kuru ve mevsimsel nedenlerin de etkisiyle gıda fiyatlarında büyük bir artış yaşandı. Açıklanan enflasyonun, son değişikliklerle birlikte 414 çeşit ürünü kapsıyor olması ve bu yıldan itibaren gıda fiyatlarının enflasyon içindeki ağırlığının düşürüldüğü de hesaba katıldığında aslında maaşlardaki erimenin ve ailenin ortalama harcama tutarındaki artışın çok daha yüksek olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalmaktayız.  Dolayısıyla aslında vatandaşların cebine yansıyan gerçek enflasyonun açıklanan %2,46´nın çok üzerinde olduğu inkâr edilemez bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

KRİZİN İŞARETLERİNİ VERİYOR

Daha önce de belirttiğimiz gibi artık kur yükselmese dahi, geçtiğimiz yıl döviz kurundaki hareketliliğin enflasyona asıl yansımaları önümüzdeki üç aylık sürede olacak. Bu süre zarfında çift haneli enflasyonlara yeniden dönülmesi ihtimali yüksek görünüyor. İşsizlik verileri, turizm gelirlerindeki düşüş, kapanan şirketler, düşen kârlılık oranları ve piyasalardaki durgunluk ülkemizde adı henüz konmamış bir krizin işaretlerini veriyor. Bu durumda memur ve emeklilerimizi ekonomik yönden koruyacak birtakım adımlar atılması zorunludur. Bu yönde atılacak olumlu adımların ekonomimize de hareketlilik olarak geri döneceği unutulmamalı, yapılacak çalışmaların bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerekliliği göz ardı edilmemelidir? dedi.