Anahtar Kelimeler: Osmanlıca sempozyumu yapıldı

Osmanlıca sempozyumu yapıldı

Osmanlıca sempozyumu yapıldı

Osmanlıca sempozyumu yapıldı

Akademisyenler sempozyuma katıldı

Kırıkkale´nin ev sahipliğinde yapılan ve Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından organize edilen ?Bütün yönleriyle Osmanlıca ve mirası´ uluslar arası sempozyumu yapıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Kırıkkale Valisi Ali Kolat ?Bir İngiliz, bir Fransız beş yüz yıl önce yazılan bir eseri okuyabiliyor. Ama biz bir Fuzuliyi bir Cevdet Paşayı okumakta zorlanıyoruz? diye konuştu.

OSMANLICA VE MİRASI

Kırıkkale İl Müftülüğü Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen Bütün yönleriyle Osmanlıca ve mirası konulu uluslar arası sempozyumuna 10 ülkeden 86 akademisyen katıldı. Sempozyum öncesinde "Osmanlı arşivinden belge ve yazı" konulu serginin açılışı yapıldı. 2 gün süren sempozyumun açılışında konuşan Kırıkkale Valisi Ali Kolat; ?Bu güzel ortamda sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Tabi Osmanlıca ve mirası bizim için çok önemli bir konu. Siz Osmanlıcaya sahip değilseniz, mirasına da sahip çıkmakta zorlanırsınız. Osmanlıca sadece bugün ki Türkiye´ye ait bir dil değil. Şuan da 41 bağımsız ülkenin diline dil katmıştır. Geçmişle bağlantı kurabilmek için, geçmişte neler oldu neler bitti bilebilmek için ve geleceğimize de bir hat çizmemiz için Osmanlıca öğrenmemiz son derece önemli. Maalesef biz bugün kitabelerimizi, belgelerimizi, mezar taşlarımızı okumakta zorlanıyoruz. Osmanlıca yazılan milyonlarca eserlerimiz var. Bunların birçoğunu maalesef okuyamıyoruz. Gençlerimize bunları mutlaka okunması ve öğretilmesi lazım. Bir İngiliz, bir Fransız beş yüz yıl önce yazılan bir eseri okuyabiliyor. Ama biz bir Fuzuliyi bir Cevdet Paşayı okumakta zorlanıyoruz? sözlerine yer verdi.

MİLYONLARCA ESER BIRAKTI

Vali Kolat ?Hakikaten Bakinin Mersiyesini, Şeyh Galib´in Hüsnü Aşk´nı bugünkü gençlerimiz gerçekten de anlamakta ve okumakta zorlanıyor. Elmalı Hamdi Efendi´nin çok güzel bir tefsiri var. Elmalı tefsiri diye de bilinir. Onu Osmanlıca da değil, Türkçe harflerle yazıldığı halde bile anlamakta zorlanıyoruz. Bu ciddi bir kopuştur. Belki bu kopuşta anlamlıdır, maksatlıdır. Onun içinde biz, bu tür çalışmaları çok önemsiyoruz. Böyle güzel bir sempozyum başlattığınız için Allah sizlerden razı olsun. Selçuklu ve Osmanlı´nın milyonlarca eser bıraktığı bir ortamda biz hala mezar taşlarını okuyamıyorsak bizim için büyük bir ayıptır. Ben az çok Kur´an-ı Kerim ve Osmanlıca okuyabiliyorum ama yazmakta çok zorlanıyoruz. Bu anlamda hepimizin Osmanlıcayı öğrenmesi lazım diye düşünüyorum. Başbakanlığımızın ve Kültür Bakanlığımızın eserlere ve belgelere sahip çıkması ve Osmanlıcanın okullarımıza seçmeli ders olarak getirilmesi bizleri fazlasıyla ümitlendiriyor. İnşallah geçmişimize daha fazla sahip çıkarak geleceğimizi de o denli inşa edeceğiz. Ben bu vesileyle bu sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ediyorum? ifadesini kullandı.

OSMANLICAYI BİLENLER BİZDİK

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin ise ?Osmanlıcayı bilenler bizdik ve şimdi bilmeyen biziz. Kime soracağız, bu bir problem. Osmanlıcanın bir siyasi tarafı vardı, eskiyle bağlantı kesilmeliydi. Bu bir gerçek. Bir de tarihi varlığıyla, coğrafi genişliğiyle sayılı idi, siz kendinizi saymasanız bile. Dolayısıyla tanımak lazım. Yaşam diye bir kelime koydular, ömür ve hayat gitti. Zorunlu diye bir kelime koydular, zaruret ve mecburiyet gitti. Bu ikileri birleştirirseniz yani artı ile eksiyi birleştirirseniz kısa devre yapar. Hiçbir şey çıkmaz. ´TDK oturuyor mu? Nerede devlet? Milli Eğitim Bakanlığı ne yapıyor?´ gibi sözleri üretmeden, bu sözlere kulak asmadan sizin kedinize düşen iş, birinci elden ve sizin işiniz olduğu şuuruyla sahiplenmenizdir. Bu işin karşılığı budur. ´O da bir zenginliktir´ demek, iftar sofrasında domuz jambonu sunmaktan başka bir farkı yok. Yanlış olanla doğru ikame edilmez? dedi. 2 gün süren sempozyumun açılışına, Vali Ali Kolat, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, İl Müftüsü Bekir Gerek, Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Baş ile çok sayıda akademisyen katıldı.



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu