Otopsiler burada yapılacak

Otopsiler burada yapılacak

Otopsiler burada yapılacak

Önemli gelişme!

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, Kırıkkale´de 2016 yılında 130 adli ölüm olayının 112´sinin otopsi için uygun görüldüğünü ve 92 otopsinin Ankara´da yapıldığını söyledi. 2017 yılının ilk üç ayında ise 19 adli ölümün olduğunu, bunun 18´inin otopsiye uygun görüldüğünü belirten Güngüneş, 15 otopsinin yine Ankara´ya gönderildiğini bildirdi.

ANKARA´YA GİTMEYECEK

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, Kırıkkale´de yapılması gündemde olan Adli Tıp Birimi hakkında açıklamalarda bulundu. Kırıkkale´de yaşanan adli ölüm vakalarının değerlendirilerek, otopsi için Ankara´ya gönderildiğini belirten Güngüneş, ailelerin burada mağdur olduğunu ve cenaze işlerinin bile geciktiğini söyledi. Bunun önüne geçmek için Kırıkkale´ye kurulacak olan Adli Tıp Biriminin, bu sorunları ortadan kaldıracağını belirten Güngüneş, bu konuda bölge illerden de gelecek olan otopsileri Kırıkkale´de yapılabileceğini kaydetti. 2016 yılı içerisinde ilimizde 130 adet adli olay olarak değerlendirilen ölüm vakası gerçekleştirdiğini belirten Güngüneş konuşmasını şöyle sürdürdü:

MAĞDURİYET OLMAYACAK?

?130 adli olaydan 112 tanesi için adli otopsi uygun görülmüş bunlardan 92 tanesi Ankara´da otopsi işlemine tabi tutulmuştur.2017 yılı ilk 3 ayı içerisinde 19 adet adli olay olarak değerlendirilen ölüm vakasından 18 i otopsiye gönderilmiş bu işlemlerin 15 tanesi yine Ankara ili adli tıp kurumunda işleme tabi tutulmuştur. Görüldüğü gibi ilimiz otopsi işlemlerinin büyük kısmı Ankara ?da yapılmakta olup yoğunluk nedeniyle defin işlemleri gecikmekte ve cenaze sahiplerinin mağduriyetine neden olmaktadır. Kurulan bu yeni merkezle hem ilimiz hem de bölgemizde otopsi işlemleri yoğunluğunu paylaşmak açısından kayda değer bir merkez olacağımız aşikârdır? dedi.

ÖNLEMLER ALINACAK

Kurulacak olan yeni merkezde bütün adli ölüm oranlarının çözülebileceğini belirten Güngüneş, çok büyük olaylarda veya daha yüksek teknoloji birimiyle çözülecek konuların yine Ankara´ya gönderileceğini bildirdi. Güngüneş konuşmasının devamında, ?Bu kapsamda yeni kurulan birimde; Her türlü yaralanma olayında gerekli muayene ve adli raporların düzenlenmesi. Tüm zorlamalı (kaza, intihar, cinayet) ve doğal ölümlerde gerekli ölü muayene ve otopsi işlemlerinin yapılması, gerekli örneklerin alınması. Erişkin ve suça sürüklenen çocukların adli psikiyatrik muayenesi ve raporlandırma. Fethi kabir işlemleri (ölüm sebebi veya DNA için örnek alınması amacıyla) İşlemleri yapılacaktır. Otopsi, Cumhuriyet savcısının huzurunda biri adlî tıp, diğeri patoloji uzmanı veya diğer dallardan birisinin mensubu veya biri pratisyen iki hekim tarafından yapılır.?

OTOPSİ NEDEN YAPILIR?

?Müdafi veya vekil tarafından getirilen hekim de otopside hazır bulunabilir. Zorunluluk bulunduğunda otopsi işlemi bir hekim tarafından da yapılabilir; bu durum otopsi raporunda açıkça belirtilir. Otopsi, cesedin durumu olanak verdiği takdirde, mutlaka baş, göğüs ve karnın açılmasını gerektirir. Ölümünden hemen önceki hastalığında öleni tedavi etmiş olan tabibe, otopsi yapma görevi verilemez. Ancak, bu tabibin otopsi sırasında hazır bulunması ve hastalığın seyri hakkında bilgi vermesi istenebilir. Gömülmüş bulunan bir ceset, incelenmesi veya otopsi yapılması için mezardan çıkarılabilir. Bu husustaki karar, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından verilir.?

ADLİ TIP UZMANLARININ GÖREVİ

?Mezardan çıkarma kararı, araştırmanın amacını tehlikeye düşürmeyecekse ve ulaşılması da zor değilse ölünün bir yakınına derhâl bildirilir. Yukarıdaki fıkralarda sözü edilen işlemler yapılırken, cesedin görüntüleri kayda alınır. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Arpalık Çukurunda bulunan ek binasında yeterli personel desteği ve adli tıp uzmanları sağlanarak kurulan adli tıp birimi sayesinde artık ilimizde aşağıda listelenen hizmetler verilecek olup adli tıp işlemlerinde büyük oranda il dışına bağımlılık ortadan kalkacak ve cenaze defin işlemlerindeki gecikmelerin büyük kısmı sona erecektir? dedi.