Kırıkkale’de öğrenciler, Uluslararası MEB Robot Yarışması'na hazırlıklarını tamamlamak üzere. Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, bilimsel projeler ve teknoloji temelli eğitim vurgusuyla gençlerin geleceğe güçlü adımlarla hazırlanması gerektiğini belirtti.
TOPLANTI YAPILDI
Bu yıl 17'ncisi düzenlenecek olan Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı büyük robot yarışmalarından biri olan Uluslararası MEB Robot Yarışması, Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, TÜBİTAK ve TİKA iş birliğiyle 21-24 Mayıs 2025 tarihlerinde Kayseri'de gerçekleştirilecek. "Köklerden Geleceğe Eğitim, Teknoloji, Üretim" temasıyla düzenlenen yarışma, "Teknolojinin Kodları Bu Yıl Kayseri'de Yazılıyor!" sloganıyla gerçekleştiriliyor.
GENİŞ BİR ALAN VAR
Ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin teknik becerilerini sergileyebileceği yarışmada, Çizgi İzleyen Temel Seviye, Su Üstü Robot, Tasarla-Çalıştır Temel Seviye, Tozkoparan Robot, Endüstriyel Robotik Kol, Hızlı Çizgi İzleyen, İnsansız Hava Aracı -Mini Drone, Labirent Ustası, Mini Sumo, Otonom Araç, RC Sabit Kanat Uçak, Serbest Proje, Su Altı Robot -SAR, Tasarla-Çalıştır ve Yumurta Toplama gibi 15 farklı kategori yer alacak. Yarışmada dereceye giren proje sahiplerine para ödülü ve çeşitli hediyeler verilecek. Katılımcı okullar 2 Mayıs 2025 tarihine kadar https://robot.meb.gov.tr adresi veya MEB Robot Mobil Uygulaması üzerinden de başvurularını gerçekleştirebilecekler. Kırıkkale Millî Eğitim Müdürü Rahmi Güney, kurumun AR-GE birimince düzenlenen robot yarışması bilgilendirme toplantısına katıldı.
ÇABA GÖSTERİLİYOR
Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Güney, öğrencilerin danışman öğretmenler koordinesinde robot yarışması için yapılan hazırlıkların son aşamaya geldiğini ve 2 mayıs tarihine kadar da müracaatların yapılacağını söyledi. Eğitimde proje kültürüne büyük önem verdiklerinin altını çizen Güney, "AR-GE'yi her geçen gün güçlendiriyoruz. Bundan böyle daha çok sahalarda olacak ve daha çok bu tür bilimsel çalışmalara, proje tabanlı çalışmalara imza atmış olacağız. Okullarımızın asıl varlık sebebi bu. Akademik başarımız olacak ancak sanatsal, sportif, kültürel faaliyetler, araştırmacı ve girişimci beyinleri de zinde tutmamız gerekiyor. Çocuklarımızın bütüncül bir şekilde hayata hazırlanması gerekiyor. Onların sosyal, duygusal, bilişsel gelişimlerini birbirine paralel şekilde geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için bu tür beceri ve zihin geliştirici etkinlikler çok önemli. Dünya değişiyor. Değişen dünyaya çocuklarımızı hazır olarak yetiştirmenin çabası içerisinde olmalıyız." dedi.
ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Çocukların bilime yönelik iştahlarının açık olması gerektiğine dikkat çeken Güney, şöyle konuştu: "Çocuklarımız bilime sevdalı, sanata düşkün bireyler olarak yetişmelidir. Bunun için daha sık görüşeceğiz ve daha çok ayakları yere basan projeler üzerinde yürüyeceğiz. Proje ve bilimsel çalışmalar konusunda ısrarcı olduğumuzu ilan etmeliyiz. Okul koridorları artık bilimsel çalışmaların kulaktan kulağa yayıldığı, daha farklı değerlerin konuşulduğu mekanlar haline gelmeli, bir kültür, bir bilinç oluşmalıdır. AR-GE olarak etkili ve özverili bir ekibimiz var. eTwinning ile ilgili güzel çalışmalar yürütülüyor. Ulusal kalite etiketi alan okullarımız var. Bunların hepsi sahip olduğumuz güzel çalışmaların ürünü."
GENİŞ KATILIM OLDU
Güney, TEKNOFEST, TÜBİTAK ve Millî Eğitim Bakanlığınca yürütülen yerel ve ulusal düzeydeki projeler sayesinde öğrencilerde önemli kazanımlar elde edildiğini de sözlerine ekledi. Programda başvuru şartları ve aşamalarıyla ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı. Programa, Müdür Yardımcısı Hamza Aygün, Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Ali Güder, AR-GE birim çalışanları ile kentte görev yapan okul yöneticileri katıldı.