Şap önlemi alındı

Şap önlemi alındı

Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleri ekipleri Sonbahar Şap Aşılamaları çerçevesince büyükbaş hayvanlarda Şap hastalığına karşı aşılama çalışması gerçekleştiriyor.

ÖNEMLİ BİR KONU

“Sonbahar Şap Aşılamaları” çerçevesince büyükbaş hayvanlarda Şap hastalığına karşı aşılama, kimliklendirme ve güncelleme çalışmaları Kırıkkale İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi Veteriner hekimler ve teknik personellerce devam ettiği bildirildi. İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Şap Hastalığı; hayvanlarda ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan salgın bir hastalıktır. Şap aşısında amaç, Amaç hastalığın yaygın olduğu ülkelerdeki hayvan topluluğunda (popülasyonunda) yüksek antikor düzeyinin sağlanmasıdır. Bu amaçla düzenli ve yoğun aşılama programları ile popülasyonda virüse karşı direnç sağlanması hedeflenmektedir. Aşılama programımızda 2 aydan büyük tüm hayvanların altı ay aralıkla, yılda iki kez aşılanması planlanmaktadır. İlk kez aşılanan hayvanlara ilk aşıdan 21 gün sonra tekrar dozunun yapılması önemlidir. Şap aşısı gebeliğin her döneminde güvenle kullanılmakta, aşılı hayvanlardan doğan buzağılar, annelerinden aldıkları bağışıklık ile hastalıktan korunmaktadır. 

 

BİLGİ VERİLDİ

Hastalıktan korunmada aşılama çok önemlidir. Şap aşısı; hastalığa karşı koruyucu olması yanında, büyükbaş hayvanların sevkleri ve buzağı destekleme işlemleri için de mecburidir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine izin verilmez, buzağı desteklemesinden de faydalandırılamaz. Aşılama kampanyası sırasında; yeni doğan buzağılara kulak küpesi takılmakta, işletmedeki hayvan envanteri de güncellenmektedir. Gerek şap dolayısıyla yaşanacak verim kaybının önüne geçmek gerekse de desteklemelerden faydalanmak için yetiştiricilerimizin diğer aşıları olduğu gibi şap aşısını da zamanında yaptırmaları önem oldukça önemlidir” şeklinde ifade edildi.