Sulu tarım önemlidir

Sulu tarım önemlidir

Sulu tarım önemlidir

Sulu tarım açıklaması

 

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İç Anadolu Bölgesi´nin tarım alanında yapılan çalışmalara sağladığı katkı hakkında bilgi verdi. Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat gibi bölgelerde sulu tarım yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bu çalışmaların önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

 

NADASA BIRAKMAK ZORUNDA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İç Anadolu´nun büyük tarım alanları barındırdığını ama su sorunu nedeniyle potansiyelini kullanamadığını belirterek, ?tarım alanlarının üçte birinden, nadas alanlarının beşte üçü, sebze bahçelerinin beşte birden fazlası İç Anadolu Bölgesi´nde. Hollanda´nın toplam alanının iki katından fazla, 80 milyon dekarın üzerinde tarım alanı olan İç Anadolu, susuzluktan bu alanın yüzde 29,5´u olan 23,6 milyon dekarını nadasa bırakmak zorunda kalıyor. Bu sorun çözülmeli, toprak suyla kavuşturulmalı? dedi.

 

TARIM ALANI KAZANDIRACAK

Bayraktar, yaptığı açıklamada, İç Anadolu Bölgesi´nin 237,1 milyon dekar olan Türkiye tarım alanlarının 80,1 milyon dekarını barındırdığını ama bunun 52,6 milyon dekarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekimi, 1,8 milyon dekarının sebze bahçeleri, 2,1 milyon dekarının meyveler, içecekler ve baharat bitkileri için ayrılabildiğini, sulama yapılamadığı için her yıl 23,6 milyon dekarının nadas nedeniyle kullanılamadığını, İç Anadolu´yu suyla buluşturmanın, ülkemize 23,6 milyon dekar tarım alanı kazandıracağını bildirdi.

 

İLGİNÇ BİR DURUMU VAR

Bayraktar, şunları kaydetti: ?Nadas alanlarında İç Anadolu´yu 5,8 milyon dekarla Doğu Anadolu, 4,2 milyon dekarla Karadeniz, 1,9 milyon dekarla Güneydoğu, 1,9 milyon dekarla Ege, 1,7 milyon dekarla Akdeniz, 0,9 milyon dekarla Marmara bölgeleri takip etti. Bu açıdan Karadeniz Bölgesi´nin ilginç bir durumu var. Bölge, ülkemizde en çok yağışı alan bölge ama nadas alanlarında İç Anadolu ve Doğu Anadolu´nun ardından üçüncü sırada. Türkiye´de nadasa alan bırakılmayan 4 il de Karadeniz Bölgesi´nde. Bunlar, Trabzon, Düzce, Rize ve Bartın. Buna karşın su sıkıntısı çeken ve nadasa 1,6 milyon dekar alan ayıran Çorum, 355 bin dekar alan bırakan Tokat ve 332 bin dekar alan bırakan Amasya´yı da içinde barındırdığı için Karadeniz Bölgesi hatırı sayılır bir alanı nadasa ayırmış durumda bulunuyor.

 

SULAMAYA AÇILMAMASININ İZAHI YOKTUR

Başta GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama projeleri olmak üzere sulama yatırımlarının hızla tamamlanması, nadas alanlarının en aza indirilmesi gerekir. İşlenebilecek araziyi sulama yatırımları tamamlanamadığı için işleyememek büyük bir israftır. Gelişmiş ülkeler toprağın metrekaresini bile değerlendirmeye çalışırken, Türkiye´nin hala 21,5 milyon dekar alanı sulamaya açılamamasının izahı yoktur.?